Te is el tudod készíteni: Friss forró gőzgombóc

Vrábel Krisztina | 2010. Február 23.
Nem kell az első ausztriai hüttéig utaznunk, ha friss gőzgombócra vágyunk, otthon is könnyen elkészíthető! Magában olvasztott vajjal is finom, de forró vaníliasodóval az igazi.

Hozzávalók 4 személyre:

• 50 dkg liszt
• 7 g szárított élesztő
• 5 dkg vaj
• 7 dkg cukor
• 1 tojás
• 3 dl tej
• csipet só
• 30 dkg szilvalekvár
• 15 dkg mák

Olvasszuk meg a vajat, keverjük bele a cukrot, a tejet és a tojást. Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, keverjük hozzá az élesztőt, majd a tejes keveréket, dagasszuk szép simára, és 45 percig kelesszük a tésztát. Osszuk a tésztát 8 részre, lapítsuk ki őket, és tegyünk 1-1 kiskanál lekvárt a közepére. Hajtsuk össze, és formáljunk gombócot belőle. Kelesszük a gombócokat újabb 20 percig  Tegyünk fel forrni annyi vizet, hogy ha a lábosba szitát helyezünk, annak az alja ne lógjon a vízbe. Erre helyezzük a gombócokat, lefedve 15 percig gőzöljük. Szórjuk meg mákkal, és olvasztott vajjal tálaljuk.

Elkészítés: 60 perc
Kelesztés: 65 perc
Főzés: 2x 15 perc

A februári tartalomból:

• Farsangoljunk Lázárral
• Vágykeltő fogások
• Milyen a jó sütőforma
• Fedezzük fel a török ízeket
• Darált húsból olcsón finomat

Itt tudsz előfizetni!»

 

 

Exit mobile version