Ahogy tetszik: Lencse gazdagon vagy olcsón

nlc | 2010. Március 11.
Bereznay Tamás elkészítette a hasonló alapanyagokat tartalmazó fogások olcsóbb, illetve némileg költségesebb verzióját is. Kezdjük az első fogással, ami lehet egy forró leves vagy ínycsiklandó saláta.

Gazdaságosan: Hagymás lencseleves

Hozzávalók 4-6 személyre:
• 40 dkg lencse
• 6 darab paradicsom
• 2 dl olívaolaj (nem tévedés!)
• 1 fej vöröshagyma
• só, feketebors
• 1 babérlevél
• 3 dkg vaj

A lencsét alaposan megmossuk, és 2 órára hideg vízbe áztatjuk. A paradicsomot meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és karikára vágjuk. A lencséről leöntjük a vizet, és egy fazékba tesszük. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy másfélszeresen ellepje. Hozzáadjuk a hagymát, a babért, az olívaolajat és a paradicsomot. Ízesítjük sóval, frissen őrölt feketeborssal, és nagy lángon felforraljuk. Lejjebb vesszük a lángot, és időnként megkeverve kb. 40 percig főzzük, de legalább addig, míg a lencse megpuhul. 5 percig állni hagyjuk, és tálalásnál minden tányérba belekeverünk egy kis kocka vajat.

Elkészítés: 50 perc
1 adag: 562 kcal

Gazdagon: Lencsesaláta fetával és paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre:
• 20 dkg lencse
• 10 dkg fetasajt
• 3 darab paradicsom
• 10 cm póréhagyma
• 1 csokor petrezselyem, apróra vágva
• 0,5 dl olívaolaj
• 1 dl almaecet
• só, bors, babérlevél
• 1 fej hagyma a főzővízhez

Az előzőleg beáztatott lencsét sóval, babérlevéllel és egész hagymával ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és lehűtjük. A póréhagymát apróra vágjuk, összekeverjük egy csipet sóval, frissen őrölt feketeborssal, az ecettel és az olívaolajjal. Ebbe beleforgatjuk a lencsét, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot és a hasábokra vágott fetát. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 35 perc
1 adag: 351 kcal

A márciusi tartalomból:

• Húsvétoljon Kovács Lázárral
• Nyulak és bárányok
• Kínáljuk pogácsával a locsolókat!
• Sietős háziasszony kedvence: levelestészta
• Az öt legjobb kuglóf uzsonnára

Itt tudsz előfizetni!»

 

Exit mobile version