Finomságban az egészség

Tolle | 2010. Március 22.
Nem tévedés azt állítani, hogy a sajt a földkerekség legváltozatosabb tejterméke, mint ahogyan azt sem, hogy a sajtcsaládok legnépesebb "sajtcsodája" a félkemény sajtok.

A félkemény sajtcsalád legismertebb tagja kétségkívül a trappista sajt, de ide tartoznak a gouda, az edami, az óvári a light és a tolnai soványsajtok is, ezért igazán széles a kínálat és gazdag az ízvilág, így kihagyhatatlan „kelléke” a változatos étrendnek. Nemcsak finom, hanem sokoldalú is, hiszen széleskörűen felhasználhatjuk „konyhaművészetünkben”.

Nézzük meg, hogy miért is érdemes még fogyasztanunk.

Tudtad?
A félkemény sajtok legnagyobb erénye fehérjetartalmuk. 10 dkg sajt elfogyasztása fedezi a napi fehérjeszükségletünk 40%-át.

És, hogy ez miért jó?
A fehérje építőeleme szervezetünknek, hiszen szükséges a szív, az izomszövetek, valamint egyéb testszövetek felépítéséhez. Hiányában csökken szervezetünk teljesítőképessége, és kihatással van szellemi teljesítményünkre is. Egyes aminosavak támogatják központi idegrendszerünket is, így fontos, hogy szervezetünk fehérjeszükségletét „kiszolgáljuk”.

A tejtermékek, de legfőképpen a félkemény sajtok gazdag ásványi anyag tartalmuk felett sem lehet elsiklani szó nélkül.

A csontképződéshez és a fogazat kialakításához szükséges kálicumot, a szívizom-erősítő magnéziumot, a vérnyomás csökkentő hatású káliumot egyaránt megtalálhatjuk benne.

A zsírban oldódó vitaminok, mint a D-vitamin (0,2-1,1 mg /100 g), A-vitamin (0,07-0,036 mg/100 g) is bőségesen megtalálhatók benne, de nyomokban tartalmaz B12- és B2-vitamint is.

 

 

A betegségek megelőzésében is érdemi szerepet kapnak, hiszen a szervezetben jelenlévő zsírok számára nélkülözhetetlenek a sajtokban található telítetlen zsírsavak. Ezek közül is kiemelkedik a rákellenes és érelmeszesedést gátló hatásáról ismert konjugált linolsav (CLA).

Számos vizsgálat bizonyította, hogy a félkemény sajt bizonyos összetevői – főleg a kálcium – védő hatásúak a vastagbélrák ellen és megelőzi a veseképződését.

A sajtok fehérjét és a zsírját szervezetünk könnyen lebontja, ezért a fogyasztásuk nagyon egészséges.

A félkemény sajtok felhasználhatóságának tényleg csak a fantáziánk szabhat határt, ezért legyünk kreatívak, és próbáljuk ki mi vajon hányféle ételt tudunk belőle elkészíteni?

További információk!

 

Exit mobile version