Karamellás kosár gazdagon vagy olcsón

nlc | 2010. Március 22.
Bereznay Tamás elkészítette a hasonló alapanyagokat tartalmazó fogások olcsóbb, illetve némileg költségesebb verzióját is. A karamellás kosár önmagában is finom, de egy kis diófagylalttal és csokiöntettel meg is bolondíthatjuk.

 Gazdaságosan: Karamellás kosár


Hozzávalók 4-6 kosárhoz:
A tésztához:
• 30 dkg liszt
• 20 dkg vaj
• 10 dkg porcukor
• 1 tojássárgája
• 1-2 evőkanál tejföl
• reszelt citromhéj
• 0,5 dkg vaníliás cukor
• csipet só
• 0,25 dkg sütőpor
• 8 lapos, 10 cm átmérőjű porcelánforma
A töltelékhez:
• 30 dkg kristálycukor
• 4 dl tejszín

A lisztet a porcukorral összekeverjük, majd a hideg vajjal az egészet összemorzsoljuk. Hozzáadunk egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a sütőport és a reszelt citromhéjat. Miután ez megvan, a tojássárgájával összegyúrjuk, és ha kell, annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Felhasználás előtt hűtőben pihentetjük egy órán át. Ezután 8 egyforma részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a formákat. 170 C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

A töltelékhez a cukorból 3 evőkanál vízzel????? karamellt készítünk, majd hozzáöntjük a tejszínt, és lassú tűzön 15 percig főzzük. Mikor kissé kihűlt, beleöntjük a kosarakba, és hűtőben kidermesztjük.

Elkészítés: 60 perc
Pihentetés: 60 perc
Sütés: 12 perc

Gazdagon: Karamellás kosár diófagylalttal és csokoládéöntettel

A sütemény hozzávalóit ld. a Karamellás kosárnál.

Plusz:
• dió-, vanília- vagy csokoládéfagylalt
• csokoládéöntet

A karamellás kosárnál leírt módon elkészítjük a süteményt, majd közvetlenül tálalás előtt egy-egy gombóc diófagylaltot kanalazunk a karamellkrém tetejére, amit meglocsolunk egy kis csokoládéöntettel.

Elkészítés: 60 perc

Pihentetés: 60 perc
Sütés: 12 perc

A márciusi tartalomból:

• Húsvétoljon Kovács Lázárral
• Nyulak és bárányok
• Kínáljuk pogácsával a locsolókat!
• Sietős háziasszony kedvence: levelestészta
• Az öt legjobb kuglóf uzsonnára

Itt tudsz előfizetni!»

 

Exit mobile version