3 különleges bodzás finomság

Ács-Bali Renáta | 2010. Június 09.
Már javában virágzik a szezon sztárja, a bodza. A mámorító illatú növény virága és bogyója is fogyasztható – érdemes kipróbálni. Íme pár csemege, amelyeket az egyszerű és egészséges bodzateán kívül te is gyorsan el tudsz készíteni!
 Lime-os bodzalimonádé

Hozzávalók:

• 4 l víz
• 15-20 db bodzavirág
• 8 db citrom leve + 2 db citrom negyedelve (héjastul)
• 5-6 db lime negyedelve (szintén héjastul)
• 25-30 dkg cukor
• 6-8 evőkanál méz

Az elkészítéshez szükséged lesz még szénsavas ásványvízre!

 
Alaposan mossuk meg a hozzávalókat, majd tegyünk mindent egy nagy edénybe. A felnegyedelt lime levét is facsarjuk bele, és tegyük a szeleteket is a hozzávalókhoz. Ezután kavargatás közben oldjuk föl a mézet és a cukrot. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a szirupot négy-öt napra hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek. A kész szörpöt szűrjük le, és szénsavas ásványvízzel hígítva kínáljuk. Frissítő üdítőital egy meleg napon.

 Fahéjas-rumos rántott bodzavirág

Hozzávalók:

• 6-8 db frissen szedett bodzavirág
• 1 tojás
• 1 tasak sütőpor
• 250 g liszt
• 1 kanál cukor
• 1,8 l tej
• 3 kanál rum
• 4 kanál olaj
• kevés fahéj és vaníliás cukor keveréke
• kevés olaj a sütéshez
• csipetnyi só

A megtisztított bodzát mossuk meg, és hagyjuk megszáradni. Ezalatt egy nagy edényben keverjük össze a lisztet, a sütőport, a tojást, a tejet, a rumot, majd tegyük félre pihenni kb. egy órára.

Mialatt felforrósítjuk az olajat egy serpenyőben, a bodzavirágokat tépkedjük kisebb darabokra, majd  mártsuk bele őket a tésztába, és süssük aranysárgára. Tálalás előtt hintsük meg fahéjas cukorral, és kínáljuk, amíg meleg!

 Nagyi almás bodzadzsemje


Ha későn kaptál észbe, és már csak elvirágzott példányokkal találkozol, hajts rá a nyár végén, ősz elején leszüretelhető bodzabogyókra, amelyekből remek lekvár készíthető.

Hozzávalók:

• 1 kg bodzabogyó
• fél kg édeskés alma
• 30 dkg cukor

Szemezzük le a koromfekete, érett, alaposan megtisztított bogyókat a fürtről. Törjük szinte pépesre, majd cukrozzuk meg. Egy kiló bodzához körülbelül 30 dkg cukrot adagoljunk (de ízlés szerint lehet többet is, ha édesebben szeretjük), és hagyjuk állni egy éjszakán keresztül. Másnap főzzük két-három órán át, de félkész állapotban érdemes még átpasszírozni, hogy a magok ne kerüljenek bele. Ekkor tegyünk a dzsemhez körülbelül feleannyi meghámozott, magházától megtisztított és vékonyra szeletelt (vagy lereszelt) édeskés almát, mint a bodza. Minél több ideig fő a dzsem, annál sűrűbb lesz. Még forrón töltsük ki üvegekbe, kötözzük le, és tegyük szárazgőzbe.

 

 A bodzagyűjtés 5+1 alapszabálya

1. A gyűjtést mindig napfényes, harmatmentes időben kezdjük el, lehetőleg ne forgalmas út mentén.

2. Mindig a már kinyílt virágtányérokat szedjük le – csak ebben van jelen a jellegzetes aroma.

3. A virágot a virágernyő alatt vágjuk le – a lehető legrövidebb kocsányrésszel. A zöld részeket távolítsuk el!

4. A leszedett bodzavirágot ne tegyük rögtön zsákba, különben befülled és megbarnul. Hazaszállításhoz is csak papír- vagy vászonzacskót használjunk.

5. Ha nem frissen használjuk fel, a szárításra fordítsunk nagy gondot: mindig szétterítve – és ne rétegesen – helyezzük el a leszedett virágokat!

+1 tipp: Ha bodzabogyót szeretnénk gyűjteni, arra az augusztustól októberig tartó időszak a legalkalmasabb. Dzsemhez szeptember második fele, szárításhoz október a legideálisabb hónap. A bogyókat szedjük fürtösen, és felaggatva szárítsuk ki őket. Egy évnél tovább nem érdemes tárolni, mert elillannak a hatóanyagok, és különben is: lesz friss bodza jövőre is!
 

 5 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a bodzáról


Nézd meg ezt is: A tuti bodzaszörprecept »

1. A bodza bogyójából bort és pálinkát, sőt pezsgőt is készítenek. A fekete, érett bogyókból izzasztó hatású gyógybor készíthető.

2. Te is készíthetsz otthon borkülönlegességet: áztasd a bodza virágját a borba, így annak muskotályszerű ízt kölcsönöz.

3. A néphit szerint a bodzában lakott a ház jó szelleme, amely megóvta a családot a bajoktól.

4. Az Őrségben azt tartják, hogy ha a ház oldalánál nő a bodza, akkor belecsaphat a villám.

5. Ha az érett gyümölcsöt hozó bodza még mindig virágzik, a hiedelem szerint hosszú télre van kilátás.

Gyógyhatások – mire jó a bodza?

• Bodzatea: reumás bántalmakra, légúti megbetegedésekre, hurutoldásra, lázcsillapításra.
• Bodzabogyólekvár: hashajtó, vizelethajtó hatású.
• Bodza virágzatából készült forrázat: vértisztító.
• Feketebodzavirág-tinktúra: láz esetén kitűnő gyógyír.
• Feketebodza-főzet: ízületi panaszokra ajánlott.

További előnyös tulajdonságok:
• magas C-vitamin-tartalom;
• gazdag vasban, kalciumban, káliumban;
• sok benne a foszfor, a folsav, a magnézium és a pantoténsav;
• erősíti az immunrendszert.


Bodza.lap.hu »

 

Exit mobile version