Van, aki forrón szereti… de hidegen is tökéletes! 3 hűsítő jegeskávé

nlc | 2010. Június 22.
Fogyaszthatjuk párizsiasan, enyhet adó fák alatt a korzón bandukolva, vagy a vízparton, mint Miamiban, esetleg késő este vidám társaságban – mintha csak egy mediterrán városka sétányán lennénk.

A kihűlt kávé nem éppen élvezetes. Elveszti csáberejét, a krém összeesik, az aromákkal teli párolgó illat elillan: nem szívesen fogyasztjuk. Kivéve, ha éppen a meleg ellen alakítjuk hűsítő, finom nedűvé. Ez esetben egzotikus fűszerekkel, csokival-mogyoróval és gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk az aroma-őrző kapszulákba rejtett prémium őrlemény zamatát, így aztán a bágyadt kánikulában ugyanúgy lehet kedvelt minőségi kávémárkánk a hűsítő társunk.

A következő kávés recepteket kifejezetten a nyári kánikulában ajánljuk csábító, jeges kávéként fogyasztani. Hogy az édes-vétek megbocsátható bűn legyen, kevésbé finomított barna és nádcukor teszi egészségesebbé – és főleg stílusosabbá – az alábbi karibi-mulatt összeállítást.

Jeges kókuszos kávé banánnal

Hozzávalók 2 pohárhoz:

• 6 Volluto, Livanto vagy Decaffeinato kapszula (240 ml espresso elkészítéséhez)

• egy meghámozott, félbevágott banán

• 1 teáskanál barnacukor

• 2 evőkanál kókusztej

• 4 jégkocka

Elkészítése:

A kávékoktélokhoz szükséges kávét lefőzzük – személyenként egy kapszulányi adagot számolva – , majd jégbe hűtjük.

Az italt hidegen keverjük össze a pürésített banánnal és a barna cukorral, majd a keveréket egy shakerben kókusztej és jég hozzáadásával felrázzuk. Ananásszal és kivivel díszítve koktélpohárban tálaljuk.
    

 Jeges barackos kávé

Ha kevesled az egzotikumot, és nem elég az a mintegy kilencszáz aroma, amit egy Nespresso kapszula rejt, spékeld meg csillagánizzsal, csokiforgáccsal, mogyoróval vagy vaníliával. (Persze, ha teheted, valamelyik beach homokján ülve, de legalábbis tenisz vagy vitorlázás után.)

Hozzávalók:

• 2 Livanto kapszula (80ml espresso elkészítéséhez)

• 1 egész csillagánizs

• 1 evőkanál barack szirup

• 50 ml barack joghurt

• 3-4 jégkocka

• 3 evőkanál tejhab (1 teáskanál barack sziruppal édesítve)

• csokiforgács vagy őrölt mogyoró a díszítéshez

Elkészítése:

Főzzük le a kávét magas pohárba, ízesítsük csillagánizzsal, amit 5 percig hagyunk az italban, majd eltávolítjuk. A kávét öntsük át egy shakerbe, adjuk hozzá a jégkockákat, és jól rázzuk össze. Keverjük hozzá a barackszirupot és a joghurtot, majd újra rázzuk össze, és töltsük hűtött pohárba. Kevés tejhab hozzáadása után csokiforgáccsal vagy mogyoróval megszórva kínálható.

 Vaníliás frappé

Idén nyáron, amikor a zöld gyepé és a focilabdáé a főszerep Afrikától Dél-Amerikáig, Európától Ázsiáig, minden nemzet saját temperamentumát is beleadja a küzdelembe.
A Nespresso legjobb dél-amerikai arabica fajtáiból te is egyedi, egzotikus kávékoktélt készíthetsz: a Volluto kapszula finom egyenletesen telt aromája, gyümölcsös-gabonás ízjegye kiválóan játszik együtt a nádcukor és a vanília fűszeres zamatával. Bár a fenti összeállítással biztos a gól, a vaníliás frappé ideális női ital, ha barátnőnk átugrik egy kis csevejre, de párunk is hálás lesz érte a meccsnézés izgalmai közben.  

Hozzávalók:

• 2 Volluto kapszula (80 ml espresso elkészítéséhez)

• 1 vanília rúd

• 10 ml folyékony nádcukor

• 6 jégkocka

Elkészítése:

A vanília rúdját vágjuk hosszában félbe, és belsejéből késheggyel kaparjuk ki a magokat. A kávét lefőzés után öntsük shakerbe, majd keverjük hozzá a vaníliát folyékony nádcukorral és néhány jégkockával együtt. Erősen rázzuk fel, és hűtött csészében szervírozzuk.

Forrás: Nespresso »

 

Exit mobile version