5 túlélőrecept kánikulában: mennyei hideg levesek

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2010. Június 29.
Forró kánikula kívül, hűsítő hatás belül. A legjobb nyári levesek mindig friss alapanyagokból készülnek, és a sikerhez sokszor nem kell más, csak egy turmix és egy jó hűtő. Íme öt könnyen elkészíthető hideg, gyümölcsös és zöldséges leves.

 Krémes sárgadinnyeleves


Hozzávalók:

• 1 érett sárgadinnye
• 15 dkg cukor
• 10 dkg vaj
• 1-1 kiskanál őrölt szegfűszeg és fahéj
• fél kiskanál őrölt gyömbér
• fél kiskanál őrölt kardamom
• 4 dl habtejszín
• 2 dl tej

Vágj félbe egy sárgadinnyét, távolítsd el a magokat, és kapargasd ki a belsejét. A dinnye húsát aprítsd fel kockákra, és a saját levében párold puhára. Önts hozzá egy pohár tejszínt, és hagyd teljesen kihűlni, majd turmixold össze. Ezután add hozzá a cukrot, a vajat, a szegfűszeget és a kardamomot. Végül mehet hozzá a tej és a megmaradt tejszín is, majd még egyszer alaposan keverd össze az egészet. Tálald jól behűtve, csipetnyi fahéjjal megszórva.

Tipp: pirított mandulaforgáccsal, jéghideg vaníliafagylalttal vagy tejszínhabrózsával is szervírozhatod.

Nemcsak finom, egészséges is: a sárgadinnyének magas az A- és C-vitamin-, illetve béta-karotin-tartalma.

 Tejszínes eperkrémleves


Hozzávalók:

• 30 dkg eper
• 3 dl tejszín
• 3 dl tej
• 12 dkg porcukor
• fél citrom leve

Az epret tisztítsd meg, majd a tejjel turmixold össze. Öntsd át egy szűrön keresztül, hogy a magok fennakadjanak. Ízesítsd cukorral, add hozzá a tejszínt, és csepegtess bele kevés citromlevet. Tálald jól behűtve, citromfűlevéllel vagy félbevágott eperrel díszítve.

 Pudingos sárgabarackleves


Hozzávalók:

• 50 dkg sárgabarack
• 15 dkg cukor
• 2 dl habtejszín
• 2 dl kókusztej
• 3 evőkanál főzés nélküli vaníliás pudingpor

Magozd ki a barackot, és főzd össze a cukorral és egy kevés vízzel. Amikor kihűlt, turmixold össze a kókusztejjel, a tejszínnel és a pudingporral. Tedd hűtőbe, majd pár óra múlva tejszínhabrózsával vagy mandulaforgáccsal tálalhatod is.

 Spanyol zöldségleves (gazpacho)


Hozzávalók:

• 50 dkg érett paradicsom hámozva, kimagozva, kockára vágva
• 2 dl paradicsomlé
• 10 dkg kígyóuborka meghámozva
• 2 db kaliforniai zöldpaprika
• 2 szál újhagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál lime-lé
• 2 dl extra szűz olívaolaj
• 1 dl borecet
• 5 dl víz
• só
• bors
• 2 szelet fehér kenyér

Vágd nagyobb darabokra a zöldségeket (paradicsom, kígyóuborka, paprika) és a kenyeret, majd locsold meg a borecettel és egy deci olívaolajjal. Tedd a keveréket hűtőbe egy éjszakára. Másnap öntsd fel a paradicsomlével, a vízzel, és turmixold össze. Ízesítsd sóval, borssal, kevés lime-lével.

 Paprikakrémleves


Hozzávalók:

• 3 kápia paprika
• 3 paradicsom
• 1 kisebb fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál olívaolaj
• só
• bors
• őrölt koriander
• 1,5 dl víz
• 50 ml tejszín
• 1 mokkáskanál cukor
• 1 kiskanál citromlé

Magozd ki a paprikát, és vágd fel kockákra. A paradicsomot és a vöröshagymát is szeleteld fel cikkekre. Add hozzá a fokhagymát, és forgasd össze a zöldségeket. Egy kisebb tepsit bélelj ki a sütőpapírral, és szórd rá a zöldségeket, majd locsold meg 1 evőkanál olívaolajjal, és tedd 15 percre a forró sütőbe.
Amikor megpirult, turmixold össze őket. Öntsd fel vízzel, tejszínnel, citromlével, fűszerezd sóval, borssal, cukorral és korianderrel. Hidegen lehűtve tálald.

5 jeges nyalánkság »

3 cseresznyés süti »

3 isteni vaníliás finomság »

Recept.lap.hu »

Exit mobile version