Csoki és cseresznye: 2 mennyei nyalánkság

nlc | 2010. Július 04.
Kezeket fel, ki nem szereti a csokit? Na és a cseresznyét? Valószínűleg nem sokan tolonganak... Képzeljük el, mekkora sikere lesz akkor ennek a két süteménynek, amelyben mindkét finomságot megtalálod.
Cseresznyés-csokoládés parfé 


Hozzávalók kb. 10 szelethez:

• 10 dkg cukor
• 5 tojássárgája
• 4 dl tejszín
• 12 dkg (70%-os) étcsokoládé
• 25 dkg magozott cseresznye (+ néhány szem a díszítéshez)
• tejszínhab és csokoládéforgács a díszítéshez

A cukrot és a tojássárgáját kevergetve gőz fölött csípősre főzzük, ami azt jelenti, hogy az ujjunkkal ellenőrizve forrónak érezzük. Vigyázzunk, hogy ne legyen belőle rántotta! Ezután levesszük a gőzről, és gépi habverővel addig habosítjuk, míg teljesen kihűl. A tejszínt kemény habbá verjük, és fellazítjuk vele a tojássárgájás habot. Az így elkészült krém egyharmadát félretesszük, a kétharmad részébe pedig belekeverjük a megolvasztott étcsokoládét. 

Egy kenyér- vagy őzgerincformát folpakkal kibélelünk, és az aljára kenjük a csokoládés krém egyharmadát. Erre rétegezzük a fehér rész felét, majd belenyomkodjuk a cseresznyéket. A rétegezést így folytatjuk tovább, legvégül a csokis résszel lezárjuk, és a fagyasztóba tesszük néhány órára. Ha megfagyott, kiborítjuk egy tálcára, eltávolítjuk róla a fóliát, és tejszínhabbal, csokoládéforgáccsal, illetve cseresznyével díszítjük.

Elkészítési idő: 45 perc + fagyasztás

 Ricottás-cseresznyés tekercs


Hozzávalók 12-14 szelethez:

A tésztához:
• 4 tojás
• 7 dkg liszt
• 6 dkg cukor
• 1 evőkanál kakaópor

A töltelékhez:
• 50 dkg ricotta vagy túró
• 15 dkg porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 narancs reszelt héja
• 6 dkg puha vaj
• 30 dkg magozott cseresznye

A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótát készítünk, és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 °C-os sütőben vékony téglalapot sütünk belőle. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, mert akkor nem fogjuk tudni feltekerni!

A puha vajat a porcukorral és a narancshéjjal kihabosítjuk, majd a túrót hozzáadva tovább habosítjuk. A piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, és erre a papírra visszahelyezzük a piskótát úgy, hogy az a része legyen felül, amelyről a papírt lehúztuk. A krémet egyenletesen elkenjük a piskótán, majd belenyomkodjuk a cseresznyeszemeket. A sütőpapír segítségével szorosan feltekercseljük.
Az így elkészült tekercset vágódeszkára tesszük, és hűtőben 2-3 órát dermesztjük, utána tálalható.

Elkészítési idő:
60 perc + hűtés

Cikkünk a Nők Lapja Konyha májusi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »


3 isteni cseresznyés
desszert »


Az 5 legjobb kuglóf
uzsonnára »


3 ínycsiklandozó túrós
édesség »

 

Recept.lap.hu »

 

Exit mobile version