Ómega-3-ból is megárt a sok!

nlc | 2010. Július 07.
Az ómega-3 zsírsavakat eddig a szív- és érrendszeri betegségek elleni csodaszerként tartották számon – most azonban kiderült, hogy a túladagolásuk akár veszélyes is lehet!

A többek között a tengeri halakban, valamint a len-, dió- és repceolajban megtalálható ómega-3 zsírsavakat eddig mindenki valóságos csodafegyverként tartotta számon: segítenek ugyanis megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, sőt az agynak is jót tesznek. Épp ezért egyre többen esznek ómega-3 zsírsavakkal dúsított élelmiszereket, és szednek halolajkapszulákat. A legújabb vizsgálatok szerint viszont nem jó, ha többet fogyasztunk ezekből a valóban egészséges zsírokból, mint amennyire a szervezetünknek valóban szüksége van, a túladagolás ugyanis gyengíti az immunrendszert, és növeli a szívbetegek szívrohamkockázatát.

A szakértők szerint naponta mindössze 1-2 gramm ómega-3 zsírsavra van szükségünk, ennyi körülbelül 10 dkg lazacban van. A legjobb, ha ezt a mennyiséget természetes forrásokból visszük a szervezetünkbe – vagyis halat és ómega-3 zsírsavat tartalmazó növényi olajokat továbbra is érdemes fogyasztani, ám a halolajkapszulák és az ómega-3 zsírsavakkal dúsított élelmiszerek fogyasztását érdemes ésszerű korlátok közé szorítani.

 

Exit mobile version