5 olcsó finomság paradicsomból és paprikából

nlc | 2010. Augusztus 08.
Ha a paradicsomot és a paprikát szezonban vásároljuk, ízletes, mégis viszonylag olcsó fogásokat tudunk készíteni belőlük. Receptjeinkkel nemcsak pénzt spórolsz, de időt is, az ételek többsége 30 percen belül elkészül.
 Paradicsomágyon sült tojás
5 olcsó finomság paradicsomból és paprikából

Hozzávalók 4 személyre:

• 1 kg érett paradicsom
• 2 gerezd fokhagyma
• 3 evőkanál olívaolaj
• 8 nagyobb méretű tojás
• só, bors
• 2 evőkanál aprított petrezselyem vagy snidling (elhagyható)
• kenyér a tálaláshoz

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. A paradicsomot vágjuk negyedekre, és rendezzük el őket egy laposabb tűzálló tálban. A fokhagymát szeljük vékony szeletekre, szórjuk a paradicsom közé. Locsoljuk meg az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze, hogy a fűszeres olaj teljesen átjárja a paradicsomot, és utána tegyük a sütőbe 10 percre.

Ezután kanállal csináljunk benne nyolc mélyedést, és ezekbe üssük a tojásokat. Toljuk vissza a sütőbe. Amikor a tojás elérte a kívánt szilárdságot, vegyük ki, szórjuk meg petrezselyemmel és/vagy snidlinggel, majd azonnal tálaljuk. Kínáljunk mellé friss, ropogós kenyeret.

Elkészítési idő: 25 perc

 Kakukkfüves paradicsomleves

Hozzávalók 4 személyre:

• 1 kg érett paradicsom
• 1 közepes méretű hagyma
• 2 gerezd zúzott fokhagyma
• 1 szál sárgarépa
• 2 evőkanál olívaolaj
• 2 friss kakukkfűág
• 6 dl húsleves
• 1 dl tejszín
• só

Az olívaolajon pároljuk kb. 5 percig az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és a szeletelt sárgarépát. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, ízlés szerint sót, a húslevest és a paradicsomokat.

Körülbelül 15 perc elteltével a paradicsomok szétfőnek, akkor egy botmixer segítségével pürésítsük a levest. Keverjük hozzá a tejszínt, és forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 35 perc

 Töltött kaliforniai paprika

Hozzávalók 4 személyre:

• 30 dkg darált sertéshús
• 20 dkg vörösbab (konzerv)
• 15 dkg rizs
• 8 darab nagyobb méretű kaliforniai paprika (a színe mindegy)
• 2 darab paradicsom
• 1 közepes fej hagyma
• 1 gerezd zúzott fokhagyma
• fél csokor petrezselyem
• 30 dkg reszelt sajt (pl. trappista)
• só, bors
• olívaolaj

A megmosott paprikák tetejét vágjuk le, és tegyük félre. A belsejükből távolítsuk el a magokat, és egy picit olajozzuk be. A rizst főzzük félig puhára.
A mártáshoz a paradicsomot a hagymával, a fokhagymával, a petrezselyemmel és ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal turmixoljuk össze. A darált húst keverjük össze ezzel a mártással, a rizzsel, a vörösbabbal és a reszelt sajttal. Ha még szükséges, adjunk hozzá borsot és sót. A paprikákat töltsük meg a darált húsos keverékkel, és helyezzük vissza a tetejüket. 180 °C-os sütőben 25 perc alatt süssük őket puhára.

Elkészítési idő: 25 perc
Sütés: 25 perc

 Csirkecsíkok paprikával és őszibarackkal

Hozzávalók 4 személyre:

• 50 dkg csirkemellfilé csíkokra vágva
• 2 szem őszibarack (lehet konzerv is)
• 2 evőkanál balzsamecet
• 2 evőkanál méz
• 2 gerezd zúzott fokhagyma
• 1 kisebb fej hagyma
• 2 darab piros kaliforniai paprika
• 2 evőkanál olívaolaj
• só, bors

A csirkecsíkokat az olívaolajon egy teflonserpenyőben kezdjük el pirítani. Adjuk hozzá a felszeletelt hagymát, a zúzott fokhagymát, a balzsamecetet, majd sózzuk, borsozzuk.

Amikor félig megpuhult a csirke, adjuk hozzá a felcsíkozott paprikát és a mézet. Az utolsó pár percben keverjük a csirkéhez feldarabolt őszibarackokat is. Forrón, főtt rizzsel kínáljuk.

Elkészítési idő: 25 perc

 Paradicsomos-mozzarellás spagetti friss bazsalikommal

Hozzávalók 4 személyre:
 
• 40 dkg spagetti
• 50 dkg érett paradicsom
• 2 gerezd zúzott fokhagyma
• 1 evőkanál cukor
• fél citrom leve
• 1 evőkanál olívaolaj
• néhány friss bazsalikomlevél apróra vágva
• 125 g mozzarellagolyó
• só

A tésztát lobogó, sós vízben főzzük készre. Míg fő a tészta, a paradicsomokat vágjuk negyedekre, és egy serpenyőben az olajon kezdjük el párolni őket. Adjuk hozzá a fokhagymát, a cukrot, sózzuk, majd locsoljuk meg a citromlével. A paradicsom pár perc alatt megpuhul, akkor le is vehetjük a tűzről. A kifőtt spagettit keverjük össze a paradicsommal és a mozzarellagolyókkal. A tetejét szórjuk meg bazsalikommal, és már kínálhatjuk is.

Tipp: aki szereti a mentát, bazsalikom helyett azzal is megszórhatja a tésztát, úgy is nagyon finom lesz.

Elkészítési idő: 20 perc

5 különleges főzelék-recept »

4 tuti mártás grillhúsok mellé »

5 gyors francia recept »

Cikkünk a Nők Lapja Konyha júliusi–augusztusi számából közölt részletet.

A tartalomból:

• Pompás desszertek gyümölcsökből
• Kovács Lázár esküvői menüje
• Megújított főzelékek
• Sajtos húsok vasárnapi ebédhez
• Szokjunk rá a halevésre
• Lajos Mari hideg levesei

Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Recept.lap.hu »

Exit mobile version