Így készíts sütit pillecukorból! 4+1 tuti recept

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2010. Augusztus 16.
Meghökkentő, de igaz! Cukor, víz és zselatin összefőzéséből remek csemege készíthető. Amerikában egyenesen rajonganak érte – nincs grillparti mályvacukor-sütögetés nélkül.

A marshmallow, ahogyan az angolszász területeken hívják, közkedvelt csemege: nyársra tűzve megolvasztják, két keksz közé fektetik, olykor csokiszószba mártogatják, vagy a hagyományos sütemények tésztáját turbózzák fel vele. Idehaza már egyre több helyen kapható, de otthon is egyszerűen elkészítheted. Megmutatjuk, hogyan csináld!

 Pillecukor-alaprecept

Hozzávalók:
• 20 dkg cukor
• 1 dl kukoricaszirup (vagy méz)
• 125 ml víz
• 3,5 kiskanál zselatinpor
• aroma vagy szörp tetszés szerint
• porcukor

A marshmallow igen népszerű, nagy múltra visszatekintő (kb. az 1800-as évek óta készítik) amerikai édesség. Hívják pillecukornak is, ami tulajdonképpen felhabosított cukor, méz és zselatin keveréke, amit egykoron mályvaszirup hozzáadásával készítettek, innen az elnevezése. A mályvaszirupot ma már kukoricasziruppal és zselatinnal helyettesítik, de sokszor készítik tojásfehérje hozzáadásával is. Fehér színű az alapmassza, amelyet tetszőlegesen színezhetünk.

Színezőanyagok:
• Sárga színhez: vaníliaaroma narancslével.
• Piros színhez: málna- vagy szederszörp, rumaroma.
• Zöld színhez: mandulaaroma.
• Lilás-kékes árnyalathoz: szederlevél.

A házi pillecukor elkészítéséhez keverjünk össze 20 dkg cukrot 1 dl kukoricasziruppal (vagy mézzel), adjunk hozzá 125 ml vizet, és erős tűzön forraljuk össze. Amikor fortyog, csökkentsük a hőfokot, és főzzük további 3-4 percig. Ez idő alatt egy edényben keverjünk el 3,5 kiskanál zselatinport 4 evőkanál vízzel, és hagyjuk állni pár percet. Ilyenkor lehet beletenni a különböző aromákat, gyümölcslevet, arányosan csökkentve a hozzáadott víz mennyiségét.

A forró cukorszirupból öntsünk egy keveset a zselatinhoz, és keverjük össze robotgéppel. Folyamatosan csurgassuk hozzá a többi szirupot is, miközben robotgéppel keverjük. Amikor a massza ragacsosabb lesz, növelhetjük a fokozatszámot egészen addig, amíg nyúlós, habos állagú nem lesz. Egy műanyag tálat béleljünk ki folpakkal, szórjuk meg bőségesen porcukorral, és kanalazzuk bele a masszát. Pihentessük egy éjszakán át a hűtőszekrényben, majd másnap vegyük ki a dobozból, és vágjuk tetszés szerinti méretre, formára a gumiszerű masszát. Forgassuk meg bőségesen porcukorban.

 Grillezett pillecukor

Hozzávalók: ízlés szerint nagyobb darab fehér mályvacukor, keksz

Tűzzük fel a mályvacukor-darabkákat egy nyársra, és tűzhely, tábortűz vagy gyertya lángja felett tartva olvasszuk meg. Amikor a széle elkezd karamellizálódni, barnulni, forgassuk körbe-körbe. Még melegen fektessük két keksz közé. Rendkívül finom csokimázas keksszel is, amint a forró pillecukor megolvasztja a csokibevonatot.

 Pillecukros-kakaós szelet

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg vaj, 15 dkg barna cukor, 100 g étcsokoládé, 3 evőkanál kakaópor, 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, egy csipetnyi só, 15 dkg liszt, 150 g fehér minipillecukor

A csokikrémhez: 5 dkg puha vaj, 3 evőkanál keserű kakaópor, 100 g porcukor

 

Olvasszuk fel az étcsokoládét. Keverjük össze az olvasztott vajat, a cukrot, a kakaóport, a tojásokat, a vaníliás cukrot és a sót. Szitáljuk hozzá a lisztet, és forgassuk össze. Sütőpapírral béleljünk ki egy kisebb tepsit, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük. Ekkor szórjuk meg a tetejét mályvacukorral, és forró sütőbe tegyük vissza 2 percre, hogy a cukor megolvadjon. Vízbe mártott késsel kenjük el egyenletesen a tetején a pillecukrot. Végül fedjük be csokikrémmel – ehhez keverjük össze a puha vajat a kakaóporral és a porcukorral.

 Mályvacukros muffin

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 25 dkg liszt, 3 kiskanál sütőpor, 6 dkg kakaópor, 6 evőkanál barna cukor, 12 db nagy pillecukor, 1 tojás, 2,5 dl tej

 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Olvasszuk fel a vajat, és robotgéppel keverjük krémesre a cukorral és a tojással. Adjuk hozzá a tejet is. Egy másik tálba szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport. Forgassuk össze a vajas-cukros masszával. Egy nagyobb muffinformát béleljünk ki papírkapszlikkal, és kétharmad részig kanalazzuk bele a csokis masszát. A muffinok közepébe dugdossunk bele egy-egy mályvacukrot, és tegyük a tepsit a sütőbe. Előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül.

 Kókuszos keksz mályvacukorral


Hozzávalók:
25 dkg liszt, 10 dkg kókuszreszelék, 3 evőkanál zabkorpa, 1 kiskanál sütőpor, fél kiskanál szódabikarbóna, ¼ kiskanál só, 10 dkg puha vaj, 6 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, 4 evőkanál tej, csokichips és minipillecukor

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy keverőtálba szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, a szódabikarbónát, a kókuszreszeléket, a zabkorpát és a sót.
Egy másik tálban géppel keverjük krémes állagúra a vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, közben csöpögtessük hozzá a tejet is. A vajas masszát forgassuk össze a lisztessel, dobjuk bele a pillecukrot és a csokichipset.
A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá, és lazítsuk vele a masszát, majd fektessünk belőle diónyi méretű halmokat sütőpapírral bélelt tepsire, és kissé lapítsuk el őket. Forró sütőben 12 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotók: a szerző fotói – marmaladejegyzete.blogspot.com

3 isteni pohárkrém – nem csak vendégvárónak »

5 olcsó finomság paradicsomból és paprikából »

Megreformált főzelékek: 5 különleges recept »

Exit mobile version