2 könnyű ribizlis desszert

nlc | 2010. Augusztus 19.
A legjobb választás nagy melegben: kellően savanykás, mégis mennyeien finom, ráadásul látványnak sem utolsó. Két könnyen elkészíthető receptet ajánlunk – szigorúan ribizliből.

Használjuk ki, hogy még pár hétig friss gyümölcsökből süthetünk, és örvendeztessük meg a családot néhány látványos és mennyei desszerttel. Papp Emese ezúttal ribizliből készített édességeket.

 Ribizlis sült túrótorta

Hozzávalók 8-10 szelethez:

A tésztához:

• 22 dkg liszt
• 14 dkg vaj vagy margarin
• 2 dkg kakaópor
• 7 dkg porcukor
• 1 egész tojás

A töltelékhez:

• 25 dkg túró
• 15 dkg tejföl
• 10 dkg cukor
• 1 citrom héja
• 1 csomag vaníliás cukor
• 3 egész tojás
• 5 dkg puha vaj
• 2,5 dkg liszt

A díszítéshez:

• 20 dkg friss ribizli
• 1 csomag piros tortazselé

A tészta elkészítéséhez a tojás kivételével egy tálban összemorzsoljuk a hozzávalókat, majd a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kerek lapot nyújtunk belőle, és kibélelünk vele egy 20 cm átmérőjű piteformát. Az alját megszurkáljuk, és a hűtőbe tesszük pihenni, míg a tölteléket elkészítjük.

A töltelék hozzávalóit egy tálban alaposan összekeverjük, ha szükséges, a túrót előtte szitán áttörhetjük. A tölteléket a tésztára halmozzuk, és 150 °C-os sütőben kb. 1 óráig sütjük.  
Ha teljesen kihűlt, a tetejét beborítjuk a ribizliszemekkel, majd a tortazselét a zacskón lévő használati utasítás szerint elkészítjük, és a ribizliszemekre öntjük.

Elkészítési idő: 60 perc
Sütés: 60 perc

 Ribizlis joghurtterrine

Hozzávalók 8-10 szelethez:

• 30 dkg natúr joghurt
• 10 dkg porcukor
• 2 dl tejszín habbá verve
• 1 citrom héja
• 1 dkg zselatin
• 1,5 dl víz
• 2 evőkanál cukor

A ribizlizseléhez:

• 25 dkg ribizli (friss vagy mirelit)
• 3 evőkanál cukor
• 1,5 dl víz
• 1 dkg zselatin
• 1 narancs reszelt héja

Egy őzgerinc- vagy kenyérformát kibélelünk folpakkal. A joghurtot elkeverjük a porcukorral és a citromhéjjal, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A zselatint elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, és mikróban vagy gázon teljes olvadásig melegítjük. A joghurtos hab egy kis részével lehűtjük a zselatint, így adjuk hozzá a többi joghurtos habhoz. (Ezt nevezzük hőkiegyenlítésnek.) Az így elkészült joghurthab felét a kibélelt forma aljába simítjuk, majd betesszük a fagyasztóba dermedni. (A maradék joghurtos részt ne tegyük a hűtőbe, hogy ne dermedjen meg, míg rá nem tesszük a ribizlis rétegre.)

Elkészítjük a ribizlizselét: a cukrot elkeverjük a zselatinnal, hozzáadjuk a vizet, kislábosban felforraljuk, majd beleszórjuk a ribizlit és a narancshéjat. (A ribizlit egy kicsit törjük meg, hogy megszínezze a zselét!) Ha langyosra hűlt, a fagyasztóba tett joghurtos részre rétegezzük, utána megint visszarakjuk a mélyhűtőbe. Dermedésig ott tartjuk, majd ha megdermedt, rákenjünk a maradék joghurtos részt. Ha megszilárdult, tálra borítjuk, és a tetejét kirakjuk friss ribizlivel és/vagy narancsszeletekkel.

Tipp: málnával, szederrel vagy áfonyával is elkészíthető.

Elkészítési idő: 60 perc + hűtés

Cikkünk a Nők Lapja Konyha júniusi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Még több édességrecept:

Így készíts sütit pillecukorból! 4+1 tuti recept »

3 csábító, sütés nélkül készíthető nyári édesség »

Nyári édességek: Túrókrém sárgabarackkal »

Exit mobile version