6 tuti szakácskönyvlelőhely Budapesten

Myreille | 2010. Szeptember 13.
Régi szakácskönyvek, amelyek ott álltak a nagymama stelázsiján, és a legismertebb, tévés szakácsok legújabb receptgyűjteményei. Angolul és magyarul, kezdőknek és haladóknak. Feltérképeztük a legjobb könyvesboltokat.
 Chefparade

A név kötelez, de nincs is okunk panaszra. A Chefparade szolgáltatása teljes: főzőiskola, különleges hozzávalók, apró kávézó és rengeteg szakácskönyv. Budapesten ez az egyetlen üzlet, amely vállaltan szakácskönyvboltnak hirdeti magát, és a szakácskönyveken kívül más könyv nem is szerepel a kínálatában.

A több száz magyar és idegen nyelvű szakácskönyv azonban nem szerző szerinti ábécésorrendben került a polcra, hanem tematikusan. Az elrendezés segíti a céltudatos keresgélést, de a spontán nézelődést sem gátolja. Angol és magyar nyelvű kiadás jól megfér egymás mellett. A húzónevek az ismertek: Nigella, Jamie Oliver, Gordon Ramsay, de itt fellelhető minden szakácskönyv, amely az utóbbi években megjelent. A kávéházi félhomály maradásra és olvasgatásra csábít.

Cím: 1027 Budapest, Bécsi út 27.
Nyitva: hétfő–szerda: 8.00–18.00, csütörtökön 8.00–20.00, pénteken 8.00–16.00
Infó: www.chefparade.hu »

 Szőnyi antikvárium

Budapest antikváriumos utcája egyértelműen a Múzeum körút, de az egyik legjobb, régi könyveket árusító üzlet a Jászai Mari térnél található. A klasszikus irodalom mellett és az igen régi könyveken kívül gazdag a gyerek- és a szakácskönyvkínálat is. Ráadásul az árak sem elszálltak: a Szőnyi antikváriumban valóban pár száz forintért lehet retroszakácskönyveket találni.

Lajos Mari és Hemző Károly 99 recept 33 képpel sorozatából mindig akad néhány, van Fűszerek könyve, Sajtételek, és befőzés témakörben szintén lehet kincseket találni. A szakácskönyvek többsége magyar nyelvű, de olykor akad egy-egy idegen nyelvű is. Az üzlet bája, hogy a szakácskönyvek rögtön a műszaki könyvek után kezdődnek, és többpolcnyi a kínálat.

Cím: 1055 Budapest, Szent István krt. 3. (a Jászai Mari térnél)
Nyitva: hétfő–péntek: 10.00–18.00, szombat: 9.00–13.00
Infó: www.szonyi.hu »

 Pendragon

Aki bírja az angolt, és nem rest mértékegységeket váltogatni – bár egyszerűbb beszerezni olyan eszközöket, amelyekkel könnyű kimérni a hozzávalókat –, igazán zavarba jön itt a kínálattól. A Pendragon félfalnyi szakácskönyvkínálata mindenkit megbabonáz, aki csak egy kicsi affinitással bír is a főzés iránt.

A Tv Paprikán és a Spektrumon futó számos külföldi főzőműsor könyvben is fellelhető, és nemcsak az olyan nagy nevek, mint Gordon Ramsay, Jamie Oliver és Nigella Lawson, hanem Rachel Allen, Valentine Warner és a River Cottage-sztori is. Ha mégis olyan könyvre vágynál, amely nincs az aktuális kínálatban, akkor beszerzik neked.

Cím: 1137 Budapest, Pozsonyi út 21–23.
Nyitva: hétfő–péntek: 10.00–18.00, szombat: 10.00–14.00
Infó: www.pendragon.hu »

 Bestsellers

A Bestsellersben angol, francia és német nyelvű könyveket, köztük szakácskönyveket és főzőmagazinokat lehet találni. A kínálat gerincét a híres, tévéműsorral rendelkező szakácsok könyvei adják – Jamie Does…, River Cottage Everyday –, de ott áll a polcon a konyhai bibliának számító The Silver Spoon és a The Food Encyclopedia is.

Ami pedig nincs a polcon, de külföldi könyvesboltban már kapható, megrendelhető. Az üzlet hihetetlenül vevőközpontú, és tájékozódni nemcsak személyesen lehet, hanem az interneten is. A Bestsellers további erőssége, hogy magyar szakácskönyvek is találhatók itt angol, francia és német nyelven, így ha külföldi barátodnak keresel ajándékot, érdemes betérned.

Cím: 1051 Budapest, Október 6. utca 11.
Nyitva: hétfő–péntek: 9.00–18.30, szombat: 10.00–17.00, vasárnap: 10.00–16.00
Infó: www.bestsellers.hu »

 Bookstation

Kétemeletnyi idegen nyelvű könyv magáért beszél, főleg úgy, hogy nemcsak új, de régi könyvek is fellelhetők a kínálatban. A könyveket a polcokra nyelvek szerint és tematikusan is rendezték, ezért könnyű keresgélni. A szakácskönyvek megtöltenek egy tisztességes könyvszekrényt, ám a kínálat folyamatosan változik, érdemes gyakran betérni.

Illetve ha kifejezetten egy könyvet keresel, akkor annak beszerzésében az üzletben tudnak segíteni, és gyakran nemcsak újonnan, hanem használtan is, ami kifejezetten pénztárcabarát megoldás.

Cím: 1137 Budapest, Katona József u. 13.
Nyitva: hétfő–szombat: 10.00–19.00
Infó: www.bookstation.hu »

 Gasztrofilm

Igen bátor vállalás, ha egy antikvárium specializálódik. A Gasztrofilm antikvárium filmes és gasztrotémájú könyvek és ereklyék lelőhelye. A kínálat hétről hétre változik, most éppen a filmes vonal erősebb, mert dedikált színészképek érkeztek az üzletbe, de bőven akad régi és új szakácskönyv is.

Olyan klasszikusokat lehet itt találni, amelyek nagymamák és anyukák polcain sorakoznak. Bár ezek a szakácskönyvek közel sem olyan gyönyörű képekkel illusztráltak, mint a mostaniak, de a receptek használhatóak, és sokszor családivá váltak az évek során.

Cím: 1136 Budapest, Hollán E. u. 9.
Nyitva: hétfő–péntek: 10.00–18.00

Fotó: Myreille

Szilvaszezon:
3 kipróbált sütirecept »

A tökéletes omlós tészta titka
+ 3 sütirecept »

5 egyszerű vega recept »

Exit mobile version