Csontritkulás ellen szezámmaggal: 5 kipróbált recept

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2010. Szeptember 20.
A csontritkulás a változókorban lévő nők csaknem 20%-át érinti, ezért igen hasznos lenne, ha táplálkozásunkat tudatosan gazdagítanánk kalciumban gazdag ételekkel – például szezámmaggal.
Csontritkulás ellen szezámmaggal! 5 recept

Magas kalciumtartalommal – a közhiedelemmel ellentétben – nemcsak a tejtermékek rendelkeznek, bár a parmezán sajtnak kiemelkedően magas a kalciumtartalma, de ez az érték a szezámmagban, mákban, petrezselyemben, káposztafélékben ugyancsak magasan van jelen.

A szezámmag a keleti konyha egyik fontos alappillére. Míg mi Európában többnyire csak salátára szórva fogyasztjuk, Ázsiában vagy a mediterrán térségben igen változatosan használják szószok, raguhúsok, curryk, levesek gazdagítására, pasztaként ízesítésre és számos különleges pékáruba vagy süteménybe feldolgozva. Natúr- és fekete színű változatban kapható, bár ez utóbbi kevésbé elterjedt, de a konyhában ugyanúgy lehet felhasználni.

Az egyik legegészségesebb tápértékű főzőolaj is szezámmagból készül, magas hőmérsékleten nem savasodik, magja nagy mennyiségű proteint és vasat tartalmaz, könnyű megemészteni.

A makrobiotikus konyhában a szezámsó (gomashio) a leggyakrabban használt ízesítő, zöldségekre, gabonákra szórva. Közömbösíti a vér savasságát, megszünteti a fáradtság, kimerültség érzetét. Elkészíteni egyszerű: száraz serpenyőben pirítsunk külön-külön 1 evőkanál sót, majd 14 evőkanál átmosott, megszárított szezámmagot. Amikor pattogni kezd a mag, akkor elkészült. Mozsártörőben a sóval együtt pépesítsük.

 Szezámkrém (tahini) házilag

Hozzávalók:
• egy bögre (100 g) hántolatlan szezámmag
• kb. 1 dl olívaolaj
• víz

A szezámmagot egy nagy serpenyőben folyamatosan kevergetve pirítsuk aranysárgára, majd kávédarálóban őröljük porhanyósra. Öntsük hozzá az olívaolajat, és turmixoljuk péppé.
Ha szükséges, turmixolás közben apránként adagolva adjunk hozzá annyi vizet (2–5 evőkanál), hogy krémes pasztát kapjunk.

 Zöldségleves tahiniöntettel

Hozzávalók:
• 2 sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• 1 szál angol zeller
• 1 szál póréhagyma
• 2 burgonya
• 1 kisebb cukkini
• fél csokor kapor
• 1 csokor petrezselyem
• 1 darab bio-zöldségleveskocka

A mártáshoz:
• 10 dkg szezámmag
• 1 dl olívaolaj
• 1 gerezd citrom
• 2 gerezd fokhagyma
• frissen őrölt só
• bors

A mártáshoz pirítsuk meg a szezámmagot, és az olívaolajjal, a fokhagymával turmixoljuk össze. Ha krémesebb pasztát szeretnénk, turmixoljunk még hozzá néhány evőkanál vizet.
Egy nagy lábos vízbe tegyük bele a zöldségeket, a leveskockát, és 2-3 óra alatt főzzük puhára.
Ekkor aprítsuk fel a kaprot és a petrezselymet, és szórjuk a leveshez. Dolgozzunk össze 2 evőkanál szezámkrémet pár csepp citromlével, és keverjük bele a levesbe.

 Roppanósra sült szezámos halrudacskák

Hozzávalók:
• 1 szelet pangaziuszfilé
• 1 kiskanál szójaszósz
• 5-5 dkg hagyományos, illetve fekete szezámmag
• napraforgóolaj a sütéshez

Mossuk át a halat, töröljük szárazra, és vágjuk fel csíkokra. Locsoljuk meg szójaszósszal, forgassuk össze, hogy mindenhol érje a szósz. Rövid pihenő után a halrudakat hempergessük meg a kétféle szezámmagban, és forró olajban 2-3 perc alatt süssük roppanósra.
Tipp: készíthető lazacból vagy csirkemellfiléből is.

 Algás spagetti szezámos öntettel

Hozzávalók:

• algás spagetti (vagy a japán hajdinatészta: soba)
• 1 kiskanál szezámolaj
• 2 evőkanál tahini (szezámkrém)
• 2-3 szál újhagyma darabolva
• 30-50 ml víz
• fél citrom leve
• 1 kiskanál Shoju szójaszósz

A spagettit lobogó forró vízben főzzük ki.
Egy serpenyőt locsoljunk meg szezámolajjal, dobjuk rá a feldarabolt újhagymát, és kissé pároljuk meg. Ekkor adjuk hozzá a szezámkrémet, locsoljuk meg kevés vízzel, fél citrom levével, és forraljuk össze. Ízesítsük szójaszósszal.

Ebben a mártásban forgassuk meg a spagettit.

Tipp: a tetejét meghinthetjük gomashióval (szezámsóval) és petrezselyemmel is.

 Kakaós-szezámos keksz

Hozzávalók:
• 20 dkg liszt
• 1 kiskanál sütőpor
• fél kiskanál szódabikarbóna
• 1 evőkanál keserű kakaópor
• 10 dkg barna cukor
• 2 kiskanál méz
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 dl tahini (szezámkrém)
• 1-2 evőkanál szezámolaj (ennek hiányában olvasztott margarin)
• 2 tojás

Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a kakaóporral. A barna cukrot dolgozzuk össze az olajjal (vagy az olvasztott vajjal), a tojásokkal, a szezámkrémmel (tahini) és a mézzel.

Öntsük egybe a kétféle masszát, és gyúrjuk egy nagy gombóccá. Formázzunk belőle diónyi méretű labdákat, hempergessük meg a kristálycukorban, és tegyük sorban egy sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejét lapítsuk le egy pohár aljával, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig süssük. Ne hagyjuk sokáig a sütőben, mert megkeményedik.

A szerző gasztroblogja: marmaladejegyzete.blogspot.com »

Exit mobile version