Spanyol burgonyatortilla: a sztárséf receptje

Hulej Emese | 2010. Szeptember 23.
Nyaralás közben az ember annyi izgalmas dolgot lát. És eszik… Megszereti a görög, a dalmát, az olasz, az erdélyi ételeket. Aztán teljesen természetes módon megpróbálja átmenteni ezeket az ízeket a saját konyhájába.

Egy tengerparti nyaralás alatt például finom halakat eszünk, esetleg megszeretjük az apró rákokat, a tintahalat vagy a polipot. A boltok fagyasztópultjaiban találunk is ezekből, de nem olcsók… Ha apró rákokat veszünk, és fokhagymás vajon sütjük őket, salátához adva finom vacsora lehet belőle, és egy nagyobb zacskó két alkalomra is elég.

Tzatzikit is készíthetünk, bár akkor vagyunk a legjobb helyzetben, ha Görögországból hoztunk magunkkal kifejezetten tzatzikifűszert. A muszaka is előállítható itthon, rengeteg szakácskönyvben és az interneten is találunk hozzá recepteket.

A köfte, amelyet Tamás készített, a húspogácsa török változata, és a törököknél külön erre az ételre szakosodott éttermek is vannak, annyira népszerű. Alapjában bárány- vagy birkahús az alapja, és sütik bő olajban, grillen, roston is. A török családok szeretnek a szabadban sütögetni, kedvelt hétvégi programjuk ez. Olyankor már otthon begyúrják a húst, és a szabadban kényelmesen megsütik. A török bazárokban kapni fűszerkeverékeket hozzá. A rengeteg petrezselyem és más zöld fűszer használata is török jellegzetesség, érdemes követni.

A spanyol burgonyatortilla csupa olyan anyagból készül, ami általában van otthon, így érdemes akár a kamasz gyereket megtanítani, hogyan készül. Ha megtanulta, bármikor tud egy kis „trendi mediterrán” fogást kerekíteni magának.

A német húsgombóc nem annyira a vízparti nyaralást idézi, de ha valaki például Berlinben járt a nyáron… Ha meg nem járt, ezzel a finom étellel kap egy kis kóstolót.

Jó étvágyat!

 

Spanyol burgonyatortilla (30 perc)

Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 8 tojás, olívaolaj, só.

A burgonyát meghámozzuk, és vékony karikákra vágjuk. (Készíthetjük uborkagyaluval is.) Nagyon kevés olívaolajon, több részletben puhára sütjük, lehetőleg úgy, hogy ne kapjon színt. Ezután a tojást kettéválasztjuk, és a fehérjét könnyedén felverjük. Nem kell kemény habot kapnunk, elég, ha kissé felhabosodik, és levegőt viszünk bele. Ezután apránként belekeverjük a tojássárgáját, és beleforgatjuk a közben kihűlt burgonyát. Széles serpenyőben olajat forrósítunk, és lapos lepényeket sütünk belőle. Csak akkor fordítsuk meg, ha már teljesen megsült az alja, és egyben tartja a tortillát! Sütés után sózzuk csak meg! Szórhatunk rá frissen vágott zöld fűszereket, pirított szalonnát vagy kolbászt is.

További két „nyári emlék” receptet (bárány siskebab petrezselymes lila hagymával; német húsgolyók pikáns kapros szószban) találhattok az e heti Nők Lapjában!

A legfrissebb szám tartalmából:  

Előfizetnél a lapra? Itt megteheted!

 

Exit mobile version