4 mesés süti a vidéki konyhákból

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2010. November 29.
Nincs jobb a házias konyhánál, a vidék ízénél, ahol egy-egy összejövetelen a háziasszonyok roskadásig megpakolják az asztalokat pompásabbnál pompásabb süteményekkel. Az országot járva 4 kedvelt sütireceptet gyűjtöttünk össze.

Ezek a sütemények általában laktatóak, kiadósak, akár még főfogásnak is beillenek. Gyakran készül kelt tészta vagy gyorsan összedobható sütemény. Az édességek között jellegzetesek a torták, a krémesek, a lekváros hájas tészta vagy a rétes. A három-négy-hat lapos édességek leginkább nagyobb ünnepekkor kerülnek az asztalra. 

 Macskaszem

Leggyakrabban ezen a néven ismert, bár alkalmanként összetévesztik egy pávaszem nevű süteménnyel, ami viszont nem gyümölccsel készül, hanem háromféle színű és ízű piskóta összeállításából áll. Klasszikusan dióval készül, de érdemes kipróbálni a macskaszem kókuszhabos változatát is!

Hozzávalók:
30 dkg liszt
4 tojás sárgája
14 dkg margarin
1 dkg élesztő
1 dl tej
3-4 evőkanál barna cukor
kimagozott meggy

A töltelékhez:

20 dkg darált dió
4 tojásfehérje
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

A langyos tejben futtassuk meg az élesztőt és dolgozzuk össze a liszttel, a tojások sárgájával, a margarinnal és a cukorral. Gyúrjuk össze és osszuk a tésztát 3 egyenlő részre. Liszttel meghintett deszkán egyenként nyújtsuk ki 25-30 centis téglalappá.
A lapok hosszabb széleit hintsük meg kevés zsemlemorzsával és rakjuk rá a kimagozott meggyszemeket. A tészta két szélét a közepe felé haladva, a meggyel együtt tekerjük fel, mint a palacsintát, de a tészta közepét három centis sávban hagyjuk üresen, ide kerül majd a dióhabos töltelék. Ehhez a tojásfehérjéket verjük kemény állagúra a cukorral, a vaníliás cukorral és forgassuk bele a darált diót.
Kenjük meg a tészta tetejét kevés tejföllel, és 25-30 perc alatt süssük készre.

 Kata-szelet

Ami az ország egyik végében Kata-szelet, az Komárom-megyében már Mancika névre hallgat. Létezik négylapos változata is, sőt olyan is, amikor csokimázzal vonják be a tetejét.

Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 dkg szalalkáli
1 tojás
1 dl tej
10 dkg vaj

A krémhez:
3 dl tej
2 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
kevés rum

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, formáljunk belőle 3 cipót, nyújtsd ki őket, és tepsi hátán 6-8 perc alatt egyenként süssük ki.
A krémhez főzzük sűrű krémmé a tejet a vaníliás cukorral és a liszttel. Kevergessük gyakran, nehogy összecsomósodjon. Amikor langyos, adjuk hozzá a margarint és a porcukrot, és öntsünk hozzá egy kupaknyi rumot. Felváltva rétegezzük a krémet és a lapokat. A tetejét szórjuk meg porcukorral és mielőtt felvágnánk, pihentessük egy éjszakán át.

 Mézes krémes

Közkedvelt sütemény, az ország minden táján sütik. Leginkább ünnepekkor. Ennek is többféle változata van, a Jászságban például főzött grízes krémmel gazdagítják.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
6 dkg zsír
16 dkg kristálycukor
2 tojás
4 evőkanál méz
4 evőkanál tejföl
1 kiskanál szódabikarbóna

A krémhez:
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
5 dl tej
6 evőkanál liszt
étcsokoládé a tetejére

A tésztához dolgozzuk össze a szódabikarbónával elkevert lisztet a tojással, a cukorral, a zsírral. Ízesítsük mézzel és tejföllel. Gyúrjuk össze és formázzunk belőle három cipót. Ezeket egyenként 6-8 perc alatt süssük ki egy tepsi hátlapján.

A krémhez keverjük össze a margarint a cukorral. A tejből és a lisztből főzzünk sűrű krémet, amikor langyosabb, dolgozzuk bele a cukros vajat. Válasszuk ketté az így kapott krémet, és az egyik adagban keverjünk el 2 evőkanál keserű kakaóport.
A lapokat felváltva kenjük meg először a csokis krémmel, majd a vaníliakrémmel. Hűvös helyen pihentessük az összeállított tésztát, akár egy éjszakán át is. Másnap a tetejét kenjük meg olvasztott étcsokoládéval.

 Tejes pite barackízzel

A Kiskunság és Jászság egyik jellegzetes süteménye, az időhiánnyal küszködő háziasszonyok remek találmánya ez a sült palacsintatészta, mégis ma már ritkábban készítik. Régebben forró kemencébe tették, ma már természetesen sütőbe. Kevésbé ismert neve az öntött pite.

Hozzávalók egy nagy tepsihez:
1 liter tej
25 dkg liszt
4 tojás
10-12 dkg cukor
baracklekvár
barackpálinka

A lisztből, tojásokból, tejből a cukor és a vaníliás cukor hozzáadásával készítsünk híg palacsintatésztát. Egy nagy tepsit kenjünk ki vajjal és öntsük bele ujjnyi vastagságban a masszát. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt süssük szép pirosra (sütés közben hólyagok keletkeznek rajta). Miután kivettük a sütőből, pihentessük. Vágjuk kockákra és öntsük le pálinkával elkevert baracklekvárral, végül szórjuk meg porcukorral.

Fotók: a szerző fotói (marmaladejegyzete.blogspot.com)

6 finomság Dolce Vitától »

 Mit tegyünk a pirítósra? 5 recept »

Két különleges rétes »

Exit mobile version