Erotikus meggy és társai, avagy 3+1 recept befőttből

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2011. Január 21.
Mit csináljunk a kamra polcain várakozó befőttekből? Rögtön adódik a legegyszerűbb megoldás; fogunk egy öblös desszertestányért és jól bekanalazzuk. Vagy lehetünk ennél kicsit kreatívabbak...

Hernyák Tomi, a Sülvefőve séfjének tippjei

Hernyák Tomi
Fotó: Dömötör Csaba
Helyszín: Chefparade

„Régebben sem rajongtam a meggyszószos főtt húsért, így mióta én is sütögetek, nem igazán fordulok ilyen alapanyagokhoz. Nekem a befőtt megmarad a desszertekhez – egyszerű, piskótás süteményekben például imádom. Ettől függetlenül nagy dolognak tartom, ha télen egy saját magunk által eltett befőttből dolgozunk mirelit vagy konzervzöldségek, -gyümölcsök helyett.
Otthon is kísérletezgessetek bátran különböző fűszerezésekkel. Ajándékba kaptam már különleges befőtteket, és sokkal jobban örültem neki, ha valami különlegességről volt szó. Nemrég például kaptam egy erotikus meggybefőttet. Ez volt ráírva. Kérdeztem, hogy mit jelent, de válaszként csak annyit kaptam: majd úgyis érezni fogom. Nem részletezném, mit éreztem utána, de nagyon különleges volt. Gyömbér, fahéj, szegfűszeg, és talán még egy-két különleges afrodiziákum fűszerezte. Azontúl, hogy vicces, még finom is volt.
Különböző egzotikus népek fűszereit is belevihetjük a befőttek világába, és máris nagyon izgalmas dolgokat kaphatunk. Kitűnő gombáink vannak – készítsünk befőttet gombákból finom borecettel, vagy paradicsombefőttet, természetesen ezt is fűszerezve. Tegyünk bele a befőttünkbe a kedvenc borunkból, kiváló ízeket kaphatunk.”

Hernyák Tomi receptjei a Sülvefővén »

Nemcsak a húsokat dobhatjuk fel befőttekkel, de remek szószokat, mártásokat is készíthetünk belőlük, sőt, süteményekben is számtalan variációban előfordulhatnak. Összeválogattunk néhány receptet, hogy a befőtt megunhatatlanná váljon.

 Húsok mellé: Cseresznyés kacsasült


Hozzávalók:

• 2 db kacsamell
• 1 cseresznyebefőtt
• 5 dkg margarin
• 80 ml pálinka (lehetőleg cseresznyepálinka)
• só, őrölt bors

A megtisztított kacsamelleket kenjük be margarinnal, majd dörzsöljük be sóval, borssal.
Forró sütőben, erős hőfokon mindkét oldalán süssük aranysárgára. Ezután csökkentsük a hőfokot és fedő alatt pároljuk puhára. A magozott cseresznyét turmixoljuk össze a pálinkával és többször kenjük meg vele a sülő kacsát. Amikor a hús jól átsült, vágjuk fel szeletekre.

 Desszerthez: Kölespuding alma-körte kompóttal

Hozzávalók:
• 15 dkg köles
• 2 db alma
• 2 db körte
• 1 dl méz
• 1 rúd fahéj
• 5 szem szegfűszeg

Egy bögre kölest 3x annyi vízben főzzük puhára. Daraboljuk fel az almákat, a körtét, adjuk hozzá a fűszereket, a mézet, öntsük fel 6-8 dl vízzel és főzzünk belőle sűrű kompótot. Amikor a köles megpuhult, öntsük fel a kompót levével és keverjük el benne a gyümölcsdarabkákat. Főzzük össze addig, amíg a köles a kompót levét magába szívja, de még azért pudingos állagú.

 Süteménybe: Meggyes szelet

Hozzávalók:
• 1 bögre magozott meggybefőtt
• 30 dkg liszt
• 1 csomag sütőpor
• 3 evőkanál keserű kakaópor
• 1 tábla étcsokoládé
• 1 kis doboz joghurt
• 1 dl növényi olaj
• 15 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 3 tojás
• áfonyalekvár

Csöpögtessük le a meggyszemeket. Keverjük krémesre a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral. Öntsük hozzá a joghurtot, majd adjuk hozzá az olajat. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, kakaóporral és szitáljuk bele a tojásos masszába, végül forgassuk bele a meggyszemeket.
Kenjünk ki vajjal egy 20×30 centis tepsit, hintsük meg liszttel, és öntsük bele a masszát. Közben az étcsokoládét olvasszuk fel és locsoljuk meg vele a masszát. 190 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre a tésztát. Amikor kihűlt, vágjuk ketté és töltsük meg sűrű lekvárral.

 Szószok, mártások: Fűszeres őszibarackszósz sült húsokhoz

Hozzávalók:
• 1 üveg őszibarackbefőtt
• 1,5 dl vörösbor
• babérlevél
• szegfűbors
• őrölt szerecsendió
• őrölt fahéj
• 2 evőkanál étkezési keményítő
• csipetnyi só

Szűrjük le a befőtt levét, és az étkezési keményítővel keverjük csomómentesre. Öntsük fel a borral és ízesítsük a fűszerekkel, a fahéjjal, szegfűborssal, szerecsendióval, babérlevéllel. A fűszerezett levet állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd adjuk hozzá az előzőleg feldarabolt barackokat és melegítsük át. Hidegen és melegen is tálalhatjuk sült húsok mellé.

További ötletek befőttek felhasználására:

– Joghurt: egy pohár natúr joghurtot is feldobhatsz egy kis gyümölccsel.
– Pohárkrémek, pudingok: a tetejüket díszítheted befőttekkel.
– Gyümölcssaláta: nem csak friss gyümölcsből finom, bátran mixeld a barackot a cseresznyével, meggyel.
– Gyümölcsleves: ha nincs friss gyümölcs otthon, a befőtt is beválik.

Tipp: receptek befőttel a Sülvefővén »

3 süti a nagyi konyhájából
Szívesen visszahoznád a régi idők ízeit?
Ha a konyhában szorgoskodó nagyi ínyencségeire fáj a fogad, akkor íme, három nyalánkság, amikkel feledtetheted a hosszú téli esték búskomorságát. »
Exit mobile version