Ezt még a pasid is megcsinálja: egyszerű receptek

nlc | 2011. Február 25.
Sörös marharagu, gombás rizottó és egy pofonegyszerű csirke – receptek, amelyek még egy alapfokú gasztrotudással rendelkező pasin sem tudnak kifogni. A te párod megfőzné?
Wossala Rozina: Fergeteges csirkecomb – pasiknak is

5 pasi, 5 recept »

Hozzávalók:

• 2 db csirkecomb
• 3 szál friss kakukkfű
• 2 gerezd fokhagyma
• 0,5 dl fehérbor
• 2 mogyorónyi vaj
• 1 ek olívaolaj
• 200 g kecskesajtkrém (pl. Chevrefin)
• só, bors

Imádom töltögetni a dolgokat. Ízesebbek, zamatosabbak lesznek. Rém egyszerű ez a recept, mégis különleges. Aki nem szereti a combokat, nyugodtan készítheti ezt a receptet mellével is.

Először kikeverem a sajtkrémet egy szál friss kakukkfűvel, sóval, borssal. A combot jól megmosom, megtörölgetem, majd óvatosan a bőre alá nyúlok, vigyázva, nehogy szétszakadjon.

Egy kanállal betuszkolom alá a krémet, amit felülről elegyengetek a bőrön keresztül. Sózom, borsozom, majd egy pici olajon körbepirítom minden oldalát kb. 5-6 perc alatt.
Óvatosan! Nehogy a krém meglógjon a bőre alól! Ha egy pici ki is folyik, nyugodtan süssük tovább, ne kezdjük el visszatömködni, mert csak nagyobb baj lesz!

Előmelegítem a sütőt 170 fokra. A combokat egy tálba helyezem a fokhagymával, maradék kakukkfűvel, borral, vajjal. 30 percet sütöm, közben egyszer meglocsolgatom a levével.
Azonnal tálalom. Köretnek leginkább egy kevert salátát vagy burgonyát tudok elképzelni mellé.

Tipp: Wossala Rozina receptjei a Sülvefővén »

Olvasd el Rozinával készült interjúnkat is! »

 Szőke Jani: „You can do it” marharagu, sörrel

Hozzávalók:

• 1kg marhalapocka csíkokra vagy kockára vágva
• 1 doboz paradicsomkonzerv
• 4 db közepes sárgarépa (apró kockákra vágva)
• 2 db fehérrépa szeletelve
• 4 szár angol zeller, apróra vágva
• 3 fej lila hagyma vékonyra szeletelve
• 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
• 2 ek liszt
• só, bors

A kockára vágott marhahusit a fűszeres liszttel alaposan összekeverem. Az apróra vágott hagymát alaposan átpirítom, hozzádobom a fokhagymát, és tovább párolom 1-2 percig. Mehet a hús, magas lángon kavargatva addig sütöm, míg egyenletes barna színt kap a husi minden oldala. Felöntöm a sörrel, hozzáadom a zöldségeket, valamint a paradicsomkonzervet. Az egész ragualapot átkeverem, és magas lángon egyszer megforralom.

A lángon lassítok egy kicsit (de csak annyit, hogy forrjon az a ragu), és a felére főzöm a levét. Lefedem és gyakori kavargatás mellett készre párolom (ez hústól függően 1-2 órát vehet igénybe). Menet közben gyakran átkavarom, ha nagyon sűrű a ragu, sörrel lazítok rajta. Amikor a husi megpuhult, sóval, borssal helyrerázom az ízeket, és már mehet is a tányérra. Köretnek nekem favorit a krumplipüré, de nokedlivel, vagy akár sült krumplival is kiválóan párosítható. Kovi ubi kötelező.

Tipp: Szőke Jani receptjei a Sülvefővén »

Szőke Jani: Jogod van jót enni! »

 Hernyák Tomi: Erdei gombás rizottó


Hozzávalók:

• 400 g rizottórizs (arborio vagy carnaroli)
• 150 g vaj
• 150 g vöröshagyma
• 1,5 liter szárnyas alaplé
• 3 dl fehérbor (az etyeki a legjobb)
• 300 g erdei gomba
• 100 g parmezánsajt
• só, bors

A legtöbb férfi két okból vesz a kezébe fakanalat. Vagy annyira elszomorító a helyzet a hűtőszekrényben, hogy semmi harapnivalót sem talál benne, vagy pedig nemes egyszerűséggel el szeretné kápráztatni szíve választottját, azaz villogni akar a kiszemelt préda előtt.
A következő receptet talán leginkább az utóbbi alkalmak valamelyikére szánom.

Nekem nagy kedvencem a rizottó. Minden formájában. Hamar megvan, ugyanakkor aki igazán odafigyel és tudja, hogyan is készül a jó rizottó, az fél óra alatt egy gasztronómiai csillagkapun tudja átkísérni az azelőtt rizibizihez szokott vacsoravendégét.

Finomra vágott vöröshagymát kevés vajon megpirítunk. Nem szabad, hogy színt kapjon a hagyma.
Rászórjuk a rizst, és addig hevítjük, amíg az átmelegszik, de még nem pirul meg.
Ekkor felengedjük a fehérborunkkal. Megvárjuk, amíg a bor elfő, ezután folyamatosan felengedjük szárnyas alaplével. Mindig csak annyival öntsük fel, hogy éppen ellepje a rizsünket. Sóval már az elején kicsit megízesíthetjük. A gombákat megtisztítjuk, közepesen apróra vágjuk, majd kevés vajon megpirítjuk őket és a rizshez adjuk. A rizottó elkészítési ideje kb 15–18 perc, ami alatt mindvégig a fazék mellett kell állnunk, folyamatosan kavargatva azt, nehogy leégjen az ételünk.
A végén vajjal krémesítjük, ettől még külön kap egy mennyei szaftos-szószos textúrát. Tálaláskor reszelhetünk rá parmezánsajtot, különleges ízt kölcsönöz majd neki.

Tipp: Hernyák Tomi receptjei a Sülvefővén »

Exit mobile version