Főzzünk nitrogénnel fagyit!

nlc | 2011. Április 18.
Alig 5 perced van rá, hogy összehozz egy vödör fagyit? Azt akarod, hogy a vendégeid padlót fogjanak attól, ahogy az ételt tálalod nekik? Akkor neked a só és a bors mellett némi nitrogénre van szükséged.
Kíváncsi vagy, mi vár még minket a jövő konyhájában? Megmutatjuk!

A molekuláris gasztronómia nem új keletű dolog. De kétségkívül az egyik leglátványosabb műfaja a konyhaművészetnek. A vasárnap befejeződött Budapesti Nemzetközi Könyvvásáron az Akadémia Kiadó bemutatóján a különlegességre fogékonyak ízelítőt kaphattak abból, hogyan is használhatjuk ennek egyik legfontosabb elemét, a cseppfolyós nitrogént akár mi magunk is. Otthon a konyhában – nem csalás, nem ámítás.

Például iszonyú látványosan összehozhatunk vele egy tükörtojást: tojás a serpenyőbe, rá egy kis nitrogén, és már kész is! De ha fagyira vágyik a vendégsereg, azt is 5 perc alatt összedobhatjuk. Nem kell hozzá sem fagylaltgép, sem hűtő. Csak a tej, tejszín, tojás, cukor, ízesítőanyagok és a nitrogén. 100 százalék citromos nyalóka a gyerek mindene? Nem probléma, az is könnyen megoldható! Ja, igen, és a lényeg: a módszert tulajdonképpen bárki kipróbálhatja. Hervé Thisnek köszönhetően a mindenki számára érthető és izgalmas szakirodalom adott hozzá, és itthon is létezik már a kereskedelmi forgalomban cseppfolyós nitrogén.

Exit mobile version