Ki eszi meg az éttermi maradékunkat?

Chilembu Krisztina | 2011. Augusztus 02.
Egy budapesti étterem nemrég egy macskákkal foglalkozó alapítványnak ajánlotta konyhai maradékának egy részét. A vendéglátóhely példáját egyelőre senki nem követi. Utánajártunk, mi lehet ennek az oka, és mi lesz az el nem fogyasztott éttermi fogások sorsa.
Vannak olyan ételmaradékok, amikért több tízezret fizetnek, nézd meg őket!

Amikor a pincér leszedi az asztalt, és eltűnik a tányérokkal az étterem konyhájában, valószínűleg egyáltalán nem jut eszünkbe, hogy a megmaradt falatok nemcsak a szemétben végezhetik. Míg egy családi vacsoránál egyértelmű, hogy a csontok és az ételmaradékok újra felbukkannak a háziállatok menüjében, az éttermeknél nem ilyen egyszerű a helyzet.

Egy macskabarát étterem

A budapesti Trattoria Venezia nemrég felajánlotta, hogy a konyháján megmaradt, a macskák számára ehető maradékokat külön gyűjti, és átadja azokat a Macskavilág Alapítvány önkénteseinek. A vendégek által meghagyott ételmaradék ezentúl nem a szemetesbe, hanem gazdátlan cicákhoz kerül. Az étterem azóta továbblépett: mivel a tányérok általában üresen vagy igen kevés maradékkal érkeznek vissza a konyhába, a macskák pedig nem rajonganak annyira a pizzáért, úgy döntöttek, inkább főznek négylábú pártfogoltjaiknak.

„Hetente kétszer veszünk a Nagycsarnokban 2-3 kiló pulyka apróhúst, a szakácsok pedig elkészítik a macskáknak” – meséli Juhász Árpád, a Trattoria Venezia egyik munkatársa, az akció ötletgazdája. Ő maga is macskatulajdonos, és reméli, lesznek olyan vendéglátóhelyek, amelyek követik a példájukat, az éttermek azonban egyáltalán nem tolonganak az ételmaradékokkal az állatmenhelyeknél.

Hova kerülnek a maradékok?

Csapody Balázs
Fotó: diningguide.hu

„Az élelmiszer-hulladékok szelektálása, elszállítása macerás, ráadásul a jogszabályok is előírják, hogy a szemétproblémát egy erre specializálódott cégre bízzuk” – mondja Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa.

Az élelmiszer-hulladékok körébe az élelmiszerek előállítása és feldolgozása során keletkező, fogyasztásra vagy feldolgozásra alkalmatlan anyagok, illetve a romlott, lejárt szavatosságú élelmiszerek tartoznak. A jogszabályok egészségügyi okokból nem teszik lehetővé, hogy a konyhások ezeket egyszerűen az arra járó kóbor kutyáknak vagy macskáknak adják. „Az étkeztetéssel foglalkozó közkonyháknak, vendéglátóipari egységeknek, cégeknek és áruházláncoknak gondoskodniuk kell az élelmiszer-hulladék összegyűjtéséről, illetve elszállításáról” – szögezi le Simon Anita, a Biofilter Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A konyhai hulladékok egyik csoportját a tányérról lekerülő ételmaradékok jelentik. Ezeket az éttermek 60 literes műanyag edényekben gyűjtik, elkülönítve a papír- és fémhulladékoktól, a hulladékszállító cég pedig hetente két-három alkalommal viszi el a maradékokat, hogy aztán biogáz készítéséhez használja fel. A másik csoportba a lejárt fogyaszthatóságú termékek tartoznak, ezeket a csomagolóanyagokkal együtt szállítják el.

A városi legenda szerint azonban nincs is szükség a maradékok elszállítására, hiszen a kevésbé igényes, a minőség helyett a profitra hajtó vendéglátóhelyek egy része rendszeresen újrahasznosítja a maradékokat. Bizonyos „apróhússal” készült fogásokba – pörköltek, aprópecsenyék – olyan húsrészek kerülnek, amelyeket már legalább egyszer felszolgáltak. „Bízom benne, hogy ilyen nincs, tisztességes vendéglátós ilyet nem engedhet meg magának” – mondja Csapody Balázs.

A moslék a menhelyeknek sem kell

„Az állatmenhelyek szigorú előírások mellett átvehetnek bizonyos hulladéktípusokat – mondja Simon Anita. – Itt az a probléma, hogy a hatóság nem szab meg mennyiségi korlátot, ez pedig visszaélésre ad alkalmat” – teszi hozzá.

Az állatvédő szervezetek és az éttermek együttműködésére egyelőre alig akad példa, pedig a menhelyek nyitottak lennének a vendéglátóhelyek felajánlásaira. „Az éttermek sajnos nem szelektálják megfelelően a konyhai hulladékot, a konyhai moslékkal pedig nem tudunk mit kezdeni” – mondja Halász Barbara, a kutyákat befogadó Csömöri Állatvédő Civil Szervezet munkatársa.

Harmath Csaba
a Catering Kft. vezetője

A másik probléma a szállítás. A legtöbb menhelynek nincs pénze az ételmaradékok begyűjtésére, megfelelő tárolására, hűtésére, az éttermek pedig nem foglalkoznak ezzel. Ők kaptak már olyan élelmiszer-hulladékot, amit a kutyáknak sem lehetett odaadni, és előfordult olyan is, hogy egy vendéglátós szerződést kötött velük, de mindössze egyszer hozott maradékot, és azóta sem jelentkezett.

A cateringcégek szintén számos menhelyen élő állat vacsorájáról tudnának gondoskodni, az ő esetükben viszont a kiszámíthatatlan fogyasztás miatt nehéz megszervezni a maradékok elszállítását. Harmath Csaba, a Catering Kft. vezetője nyitott lenne arra, hogy a fel sem szolgált maradékot állatvédő szervezeteknek adja, sokszor azonban csak hajnali 2-kor derül ki, hogy nagyobb mennyiségű étel maradt egy rendezvény végén, ilyenkor pedig lehetetlen megszervezni a csomagolást, a hűtést és a szállítást.

„Az lehetne járható út, ha a maradékokat a szemétszállítás áránál olcsóbban, a hűtőlánc megszakítása nélkül el lehetne juttatni a menhelyekhez. Ehhez képzett önkéntesekre lenne szükség, akik szakszerűen szelektálják a konyhai hulladékot. Fontos kérdés, mert a maradékok kidobása hatalmas pazarlás” – mondja Csaba.

Exit mobile version