Nitrogénnel fagyasztott popcorn az új nasi

nlc | 2011. Október 12.
Füstöl orra-szája annak, aki kipróbálja: feltalálták a folyékony nitrogénnel lefagyasztott pattogatott kukoricát. A gyártó szerint kifejezetten szórakoztató a szokatlan állagú ropogtatni való.

Egy Las Vegas-i vállalkozás egészen egyedi receptet alkalmaz a pattogatott kukorica izgalmasabbá tételére: cseppfolyós nitrogénben fagyasztják a popcornt. A nem mindennapi nassolni valót egyelőre egy bevásárlóközpontban népszerűsítik, ahol különböző fűszerezéssel és igény szerinti nitrogénkezeléssel kapható a szokatlan állagú finomság.

Pattogatott kukorica folyékony
nitrogénben tálalva

„A legszórakoztatóbb a dologban az, hogy a legtöbb ember még sosem találkozott ehhez hasonlóval. Ez egy újdonság. A jelenlegi gazdasági helyzetben kevesen akarnak étterembe menni, ugyanakkor az emberek szeretnének szórakozni a családjukkal vagy a barátaikkal” – nyilatkozta a vállalkozás egyik tulajdonosa, Oliver Watsubo, aki tavaly egy grillparti alkalmával párosította először a cseppfolyós nitrogént a pattogatott kukoricával.

A cseppfolyós nitrogént egyébként más, vállalkozó kedvű séfek is alkalmazták már, a szokatlan eljárást pedig kriogén főzésnek nevezik. A kriogén gasztronómia világában ízek és halmazállapotok izgalmas váltakozásával kreálnak izgalmas fogásokat: például gyümölcshabot mártanak nitrogénbe, amelyből így különleges fagylalt keletkezik.

A nitrogén állítólag körülbelül 10 perc alatt olvad fel, pontosabban változtatja meg a halmazállapotát, és válik folyékonyból légneművé miközben „füstöl”, ezért a fagyasztott popcorn a mozikban valószínűleg nem fog elterjedni.

Exit mobile version