Egy család egyhavi kenyéradagját dobjuk ki

nlc | 2012. Március 06.
40 kilogramm ételt veszünk meg és készítünk el feleslegesen. Pedig lehetne máshogy is…
Egy család egy havi kenyéradagját dobjuk ki

Nem tudunk keveset főzni; 6 liter húsleves, 12 szelet rántott hús, 5 liter főzelék. Sokan rettegnek attól, hogy a család éhes marad, ezért túlfőzik magukat, a legtöbben ugyanis nem alapanyagokat, hanem szinte teljes menüsort dobnak ki a kukába. A Magyar Élelmiszerbank elnöke, Cseh Balázs szerint ez az élelmiszerárakra is kihatással lehet. Az ENSZ adatai szerint 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, a teljes termelés nagyjából egyharmada. Amennyiben ezeket a termékeket a boltokban hagynánk, a kereslet csökkenne, a kínálat nőne, az árak pedig elkezdenének lejjebb menni. 

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az Esélyt az Ételnek! kampányában próbálja meg felhívni a figyelmet arra, hogy a pazarlással mennyi pénzt dobunk ki az ablakon. Gondoljunk csak bele, hogy egy leves kidobásakor a felhasznált víz és energia is pocsékba megy…

 A szakértők tippjei:

– Mindig lista szerint vásároljunk! Az egyet fizet, kettőt kap akciók sokszor nem érik meg.
– Legyen rend a hűtőben és a kamrában is! Érdemes a hűtőben külön polcokon elhelyezni a reggelire való és a főzéshez szánt dolgokat.
– Fagyasszunk le mindent, amit csak lehet!
– A kicsit fonnyadt zöldségeket is főzzük meg, levesbe pont jó lesz.
– Pontosan számoljuk ki az adagokat, nem baj, ha mindent lemérünk!
– Heti menüben gondolkozzunk, amit előtte egyeztetünk a családdal!


Exit mobile version