3 mennyei sütirecept Janza Katától

nlc | 2012. Május 20.
Arra kértük Janza Kata színésznőt, hogy mesélje el nekünk három kedvenc süteményének receptjét. A receptek mellett aztán előkerültek a hozzájuk kapcsolódó kedvenc családi történetek is. Így most Kata családjának az életébe is bepillantást nyerhettek.
3 mennyei süti recept Janza Katától

Róza néni-féle kunsági perec
A családom Kisújszállásról származik. Ennek a perecnek nagy hagyománya van azon a vidéken, a családban pedig a dédnagymamám készítette gyakran. Mai napig élnek azon a vidéken rokonaim, akikhez olykor egy-egy nagy családi esemény, például esküvő kapcsán ellátogatunk. A rengeteg finomság között mindig ott van az én kedvenc „vendégváró perecem” is, és rejtélyes módon mindig ez a kis perec az, ami a leghamarabb el is tűnik a kínáló tányérokról. Az ízét nem tudnám meghatározni, édes is, sós is egyszerre. Az a fajta, amit a jóllakott vendég gyomra két étkezés, vagy éppen két rövidital között szívesen befogad. Én személy szerint bármennyit meg tudnék enni belőle.

Hozzávalók:
• 1 kg liszt
• 1 egész „Rama kocka”
• 10-15 dkg zsír
• 4 db tojás
• 5 dkg élesztő tejben futtatva
• 2 dl tejföl
• 4 evőkanál cukor
• 2 kávéskanál só

Elkészítés:
A hozzávalókat jól összedolgozom, majd egy órát pihentetem a tésztát. Ezután vékony hurkákat sodrunk, és kis pereceket formázunk belőle. Tepsibe rakjuk, és felvert tojással megkenjük, kisütjük.

Margitka-féle barackos gombóc
Amikor Jankával terhes voltam, volt egy idő, amikor nem találtam a helyemet: sírtam percenként, hányingerem volt, minden, ami előfordulhat egy kismamánál. Akkor fogtam magam, felültem a vonatra, és hazamentem Kisújszállásra Karcsi bátyámékhoz. Éreztem, hogy arra a törődésre, kényeztetésre van szükségem, amit sehol máshol nem kaphatok meg. Azt tudtam, hogy amit megkívánok, azt meg tudom enni, de semmi mást. Meg is kérdezték, mi lenne az. Hát a barackos gombóc. Házi, sárgabarackkal, fahéjas porcukorral. Az a pillanat, amikor ott volt előttem az a hatalmas tál gombóc, életem legboldogabb pillanatai közé tartozott. Azóta is úgy hívnak haza, hogy gyere, főzünk barackos gombócot.

Hozzávalók:
• 1 kg burgonya
• 80 dkg liszt
• 2-3 db tojás
• barack
• zsemlemorzsa
• olaj
• fahéjas porcukor

Elkészítés:
A burgonyát sós vízben megfőzöm, és összetöröm. Hozzáadom a lisztet és a tojásokat, összegyúrom, és a tésztát kisujjnyi vastagságúra nyújtom. Akkora négyzeteket vágok ki a tésztából, hogy a barackot/barackdarabot könnyen be tudjam vele borítani. Ez úgy a legegyszerűbb, ha a barackot a tésztából kivágott négyzet közepére teszem, és a tészta négy csücskét ráhajtom, majd gombóccá formázom. A gombócokat lobogó vízben kifőzöm, és még melegen pirított zsemlemorzsába forgatom. Tálaláskor fahéjas porcukorral kínálom.

Házi csokis keksz
Ez a süti nem is igazán süti, hiszen nem kell sütni. Ennek ellenére ez az egyik kedvenc édességem, mert ezt már a gyerekeimmel együtt szoktuk készíteni, amikor valami finomságra vágyunk. A krém főzésében Janka, a kekszecskék összeragasztásában pedig már Samu is szokott segíteni. A közös sütésből pedig általában mindig jó móka kerekedik.

Hozzávalók:
• 1 csomag kókuszreszelék
• 2 csomag kerek formájú édes keksz
• 2 evőkanál liszt
• 2 csomag csokis puding
• 3 evőkanál kakaópor
• ½ l tej
• 1,5 dl főzött kávé
• 1 egész „Rama kocka”
• 20 dkg cukor

Elkészítés:
Az összetevőket a keksz és a kókuszreszelék kivételével csomómentesen elkeverjük, majd nagy lángon összefőzzük. Vigyázni kell vele, mert gyorsan összekapódik, érdemes folyamatosan kevergetni. Ha kész a massza, akkor még melegen megkenjük vele a kekszeket, és összeragasztjuk őket a csoki massza segítségével. Ha a rudacska összeállt, a maradék krémmel a külsejét is bekenjük, és beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Alufóliába csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük, amíg a keksz meg nem puhul. Tálaláskor ferdén kell felvágni, akkor kapunk mutatós, csíkos szeletkéket.

A Rama 40. szülinapja alkalmából egy különleges süteményeskönyv elkészítésére készül: a régi, különleges családi recepteket és a hozzájuk kapcsolódó kedves történeteket szeretné átmenteni az utókor számára! A Rama ezért arra kéri a háziasszonyokat, hogy osszák meg történeteiket, és a fiók alján sárguló régi recepteket. További információ a jubileumi receptkönyvvel kapcsolatban itt!
Exit mobile version