Piacmustra Bodrogiékkal: augusztusi fogások

nlc | 2012. Augusztus 07.
Nektarinból saláta, rukkolából pesztó, és még egy igazán különleges fogás Bodrogiék konyhájából. Sorozatunk legújabb része.

Grillezettnektarin-saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 levél bazsalikom
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 5 dkg dió
  • 4 marok salátamix
  • 14 levél menta
  • 6 db nektarin
Kategóriavacsora
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

2 nektarint kimagozunk és 2 levél bazsalikommal, egy csipet sóval és annyi vízzel, amennyi ellepi, puhára főzzük, leturmixoljuk, átszűrjük és a hűtőbe tesszük tálalásig. 

A salátához a négy nektarint cikkekre vágjuk, és forró, száraz serpenyőben megpirítjuk. Amikor majdnem kész, mellédobjuk a dióbelet. A salátát összeállítjuk és meglocsoljuk a hideg dressinggel.  

Pisztráng rukkolapesztóval és grillezett zöldségsalátával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 db padlizsán
  • 4 db (kb 30 dkg-os) egész pisztráng
  • 2 db tv paprika
  • fél doboz rukkola
  • 1 csomag újhagyma
  • 5 dkg dió
  • 1 db citrom
  • 1 fürt (koktél) paradicsom
  • 2 szál fehérrépa
  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez oregánó
  • 1 szál bazsalikom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 csomag sárgarépa
  • ízesítéshez bors
  • sütéshez olaj
  • ízesítéshez fokhagyma
  • 1db cukkini
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A pisztrángokat kifilézzük, és a hús felőli oldalukat  durva borssal megszórjuk. Bőrös felét kukoricadarába mártjuk és kevés olajon (a bőrös felével alul) közepes lángon ¾-ig megsütjük. 
A húsos felét a megkenjük rukkolapesztóval, és hajszálvékony fokhagymaszeleteket teszünk rá, majd grillezős sütőben (csak grillfokozaton) 3-4 percig összesütjük.

Rukkolapesztó: a rukkolát, a diót, a bazsalikomleveleket és az olívaolajat rúdmixerrel egynemű, sűrű masszává turmixoljuk.

Sült zöldségsaláta: a gyökérzöldségeket hajszálvékony szeletekre vágjuk,  a cukkinit és  a padlizsánt max. 5 mm vastagra szeleteljük, és tűzforró serpenyőben, olajon ressre pirítjuk. Sóval és borssal fűszerezzük, majd hagyjuk kihűlni. 

A paprikát és a paradicsomot apró darabokra vágjuk és olívaolajjal, pici sóval és oregánóval  ízesítjük, majd összekeverjük a kihűlt zöldségekkel. Ízlés szerint citromlével, balzsamecettel ízesítjük. 

Hideg sárgadinnyeleves mentás sárgadinnyeraguval és fagyival

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízlés szerint cukor
  • 4 gombóc (vanília) fagylalt
  • 1 szál menta
  • fél db narancs reszelt héja
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál méz
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 2 dl tejszín
  • 5 dl tej
  • 1 nagyobb, gerezdes (kantalup) sárgadinnye
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sárgadinnyét kettévágjuk, magját kikaparjuk, levágjuk a héjáról és ¾-ed részét nagyobb darabokra vágjuk; ¼ részét félszer fél centis kockákra vágjuk és a tépett mentalevéllel és a mézzel tálalásig hűtőbe tesszük. 

A nagy kockás dinnyét a tejben és ugyanannyi vízben feltesszük főni, cukorral és sóval ízlés szerint ízesítjük, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a vaníliás cukrot és a fahéjat, felforraljuk, hozzáadjuk a tejszínt, és a hideg vízzel simára, tejszínsűrűségűre kikevert étkezési keményítőt 3-4 percig forraljuk, majd rúdmixerrel egyenletesen összeturmixoljuk, majd jól lehűtjük. 

Tálalás: a kis dinnyekockákat a tányér közepére halmozzuk, ráteszünk egy gombóc vaníliafagyit, és ráöntjük a hideg levest. A három íz együtt érvényesül igazán.

 

Tetszettek a család receptjei? Ha igen, akkor látogass el a Bodrogi étterembe, ahol az étlapon tuti biztosan találsz néhány családi kincset is! A sorozat következő részét pedig keresd júliusban, PIACMUSTRA BODROGIÉKKAL címmel! Kedvcsinálónak pedig nézd meg a májusi recepteket.

Nézd meg, mik a család titkos receptjei!

 

 

Exit mobile version