Látványos és könnyű: őszi kuglófmánia

Nők Lapja Konyha | 2012. Szeptember 15.
A kuglófnál kevés hálásabb sütemény van, könnyen elkészíthetőek és nagyon látványosak. Kezdők ilyet vállaljanak be először.

Tokajis-mazsolás-zabpelyhes minikuglóf

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 30 dkg + a formához liszt
  • 15 dkg sárgabaracklekvár
  • 5 dkg zabpehely
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 3 dkg vaj/margarin, olvasztva + a formához + 1 evőkanál vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl (tokaji, édes) fehérbor
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg arany mazsola
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A mazsolát beáztatjuk a borba, lehetőleg egy éjszakára, de legalább 1-2 órára, majd lecsepegtetjük (a bort félretesszük). Az élesztőt a langyos tejben egy-egy evőkanál cukorral és liszttel felfuttatjuk. A maradék cukrot, a lisztet és az olvasztott vajat/margarint összekeverjük, majd az élesztős részt és a tojássárgáját is hozzáadva tésztává dagasztjuk. A lecsepegtetett mazsolát is belekeverjük. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük, majd a kivajazott-kilisztezett formákat háromnegyedig megtöltjük. 

Ismét kelesztjük 15-20 percig, majd 175 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük. A zabpelyhet a vajon/margarinon megpirítjuk, a mazsoláról lecsepegtetett bort a baracklekvárhoz keverjük, és felmelegítjük. A minikuglófokat megmártjuk a lekvárban, majd a pirított zabpehelybe vagy pirított, szeletelt mandulába forgatjuk.

Esterházy-kuglóf

Hozzávalók 10-12 szelethez:

  • 15 dkg + a formához liszt
  • 16 dkg porcukor
  • 4 dkg darált dió
  • 4 dkg (darabolt) dió
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet fahéj
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só
  • fél db vaníliarúd kikapart magjai

Krém:

  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 2 dkg (darált, pörkölt) dió
  • 1 cl rum
  • fél csomag vaníliás pudingpor

Bevonat:

  • 4 dkg étcsokoládé
  • 10 db fél diszítéshez dió
  • 13 dkg fehér csokoládé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A puha vajat/margarint a porcukorral és a tojásokkal kihabosítjuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük, a tojásos részbe forgatjuk, közben a tejet is beleadagoljuk. A masszát kivajazott, kilisztezett forma háromnegyedéig töltjük, 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Kiborítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.

A pudingport és a cukrot elkeverjük a tejben, sűrű krémet főzünk belőle, hagyjuk kihűlni, majd a puha vajat/margarint, a darált diót és az alkoholt hozzáadva kihabosítjuk. A kihűlt kuglófot 4 karikába vágjuk, és a krémmel egyenletesen összerétegezzük.

A bevonathoz a kétféle csokoládét gőzfürdő fölött vagy a mikróban külön-külön felolvasztjuk, majd a kuglóf tetejét márványosan bevonjuk vele: leöntjük a fehérrel, majd megcsorgatjuk az étcsokoládával, és egy fogpiszkálóval csíkokat húzunk bele. Mielőtt megdermedne, fél diódarabokkal díszítjük.

Mogyorókrémes kuglóf

Hozzávalók 12-14 szelethez:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg (barna) cukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 15 dkg felolvasztva + forma kikenéshez margarin
  • 3 dkg (aprított, pörkölt) mogyoró

Krém:

  • 6 dkg margarin
  • 2 dkg (aprított, pörkölt) mogyoró
  • 20 dkg mogyorókrém

Díszítés:

  • 10 dkg cukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tojásokat a cukorral laza habbá keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és az olvasztott margarint. A száraz hozzávalókat egy tálban elkeverjük, majd a tojásos masszába forgatjuk. A margarinnal kikent, kilisztezett formát háromnegyedig töltjük a masszával, majd két ütemben megsütjük, először 20 percig 175 °C-on, majd még 20 percig 155 °C-on. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha langyosra hűlt, kiborítjuk a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni. Három karikába vágjuk.

A szobahőmérsékletű mogyorókrémet kikeverjük a puha margarinnal és az aprított mogyoróval, majd a kuglófot megtöltjük a krémmel. A kristálycukrot egy serpenyőben aranybarnára olvasztjuk, majd megcsurgatjuk vele a kuglóf tetejét úgy, hogy szeletelési irányba húzzuk a szálakat.

Joghurtos-ribizlis kuglóf citrommázzal

Hozzávalók 10-12 szelethez:

  • 16 dkg liszt
  • 12 dkg + a formához margarin
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg (piros, jó a mirelit is) ribizli

Máz:

  • fél db tojásfehérje
  • fél db citrom leve
  • fél db citrom reszelt héja
  • 10-15 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tészta hozzávalóit – a ribizlit kivéve – egy tálban simára keverjük, majd harmadát a margarinnal kikent, kilisztezett formába tesszük. Rászórjuk a leszemezett ribizli egy részét, majd újabb tészta- és újabb ribizliréteg következik. A végén tésztával zárjuk le. A formába töltött tésztát 2 ütemben megsütjük: 20 percig 180 °C-on, majd 20-25 percig 160 °C-on. Végül kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni. A máz hozzávalóiból robotgéppel vagy habverővel sűrű masszát keverünk, ezzel szépen bevonjuk a kuglóf felületét. A tetejét díszíthetjük ribizlifürtökkel.

 

 

 

Vedd meg a Nők Lapja Konyha szeptemberi számát és főzz Ínyenc falatokat csirkéből, süss Pavlovát, és spórolj Rakott krumplival

 

Exit mobile version