Pörögj rá: 3 tuti kávés desszert

nlc | 2012. November 27.
Eredeti, összetéveszthetetlen ízével a kávét nemcsak elkortyolgatni jó, hanem isteni sütemények is készíthetők a felhasználásával. És nem, ne állj meg a tiramisunál! Íme, három szuper recept, hogy beleharapj az ismerős aromába!

Kardomomos kávészelet

Tészta:

  • 3 evőkanál (rétes) liszt
  • 12 dkg cukor
  • 6 db tojásfehérje
  • fél csomag sütőpor
  • 20 dkg darált dió

Krém:

  • 20 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg étcsokoládé
  • 6 db tojássárgája
  • fél teáskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1m5 dl kávé
  • ízlés szerint kardamon
  • díszítésnek kávébab
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot. Belekeverjük a diót, a lisztet és a sütőport. Közepes nagyságú Ramával kikent  tepsibe tesszük, és 170 fokos előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét és a kávét. Folyamatos kevergetés mellett gőz fölött sűrűre főzzük. Hozzákeverjük a vaníliát, a fahéjat és az őrölt kardamomot. Ha kihűlt, összekeverjük a habosított vajjal, és a krémet rákenjük a tésztára.
A kihűlt süteményt szeletekre vágjuk és minden szeletet egy-egy kávészemmel díszítünk.

Mascarponekrémes kapucsínós muffin

Tészta:

  • 150 g liszt
  • 1 kiskanál fahéj
  • 2 db tojás
  • 2-3 evőkanál tej
  • 150 g vaj
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 150 g barnacukor
  • 2 evőkanál (erős, fekete) kávé

Teteje:

  • díszítésnek fahéj
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • 150 g mascarpone
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A vajat olvasszuk fel – akár a mikróban –, majd tegyük félre hűlni. Egy öblös tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat. Egy másik edényben villával verjük fel a két tojást, öntsük hozzá a tejet, a kávét és a kihűlt olvasztott vajat. Ezt a folyékony masszát fakanál segítségével forgassuk össze a fahéjas liszttel. Papírkosarakkal béleljük ki a muffinformát, és kétharmad részéig kanalazzuk bele a masszát. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 18-20 percig sütjük, az első 5 percben közepes tűzön, amíg a sütemény felemelkedik, majd kisebb hőfokon a hátralévő időben. A krémhez keverjük össze a mascarpone sajtot a porcukorral, és kenjük meg vele a kihűlt muffinok tetejét. Díszíthetjük egy kevés fahéjporral. 12 darab közepes muffin lesz belőle.

 

 

A hozzávalók nagyon hasonlóak, de egy fokkal haladóbb konyhaművészeknek ajánljuk: 

Mascarponés kávétorta

Tészta:

  • 10 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 1/3 csomag sütőpor

Krém:

  • 10 dkg porcukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 1 teáskanál amaretto likőr
  • 1 evőkanál (1 dl forró vízben feloldva) instant kávé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A feloldott kávéhoz adjuk a porcukrot, majd kevergetve kihűtjük, a mascarponéba csurgatjuk, először elkeverjük, majd a likőrt is hozzáadjuk, és kihabosítjuk, amíg kenhető állagot nem kapunk. A piskótához a tojásokat a cukorral géppel habbá verjük, majd a száraz anyagokat egy tálban elkeverjük, és a tojáshabba forgatjuk. A masszát egy kb. 18-20 cm átmérőjű, kivajazott és kilisztezett tortakarikába töltjük. Először 15 percig 180 fokon, majd 10-15 percig 150 fokon sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha kihűlt a tészta, 3 lapba vágjuk. Megtöltjük a krémmel, de hagyunk belőle a körbekenéshez és a díszítéshez is. A tetejét krémmel és kávészemekkel, az oldalát csokidarával díszíthetjük.

Exit mobile version