Készíts a fára kávés szaloncukrot!

nlc | 2012. December 12.
Zselés, karamellás, kókuszos – a szokásos ízek idén sem fognak hiányozni a karácsonyfáról vagy az alól szaloncukor formájában. Ugyanakkor mutatunk egy egyszerű, de remek alternatívát, ha idén egy kicsit másra vágysz, ráadásul kedvenc kávéd ízét szeretnéd ehető díszként feltenni a fára, vagy elmajszolni desszertként a karácsonyi vacsora után.

A kávés szaloncukornak több elkészítési módja létezik, egyik sem bonyolult, így bátran válasszuk ki, amelyik a legszimpatikusabb:

Rumos-kakaós szaloncukor

Hozzávalók:

  • 0,5 kg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl víz
  • ízlés szerint kakaópor
  • kevés (lehet rumaroma is) rum
  • 0,5 dl kávé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Forraljuk fel a cukrot a vízzel, keverjük hozzá a feketekávét, a vajat és a rumot, és jól gyúrjuk össze. Érdemes kicsit száradni hagyni, majd formázzunk kis kupacokat, hempergessük kakaóba, és csomagoljuk – érdemes például aranyszínű fóliát használni, ami frissen is tartja.

 

 

 

Diós-kávés változat

Hozzávalók:

  • bevonáshoz vaj
  • bevonáshoz étcsokoládé
  • 15 dkg dió
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál lekvár
  • 15 dkg darált keksz
  • 0,5 dl kávé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Összekeverjük a diót, kekszet és a cukrot, és hozzáadunk 3 evőkanál lekvárt (bármilyen jó, ami ízben passzol, narancsdzsemmel például nagyon különleges lesz).

Ezt követően jöhet hozzá a kávé, míg egy jól gyúrható állagú masszát nem kapunk. A gőz felett felolvasztott csokoládét elkeverjük a vajjal, ebbe forgatjuk a kész szaloncukrokat, megvárjuk, míg megszilárdul, és becsomagoljuk.

 

 

 

Tipp:

– Belenyomkodhatjuk egy lapos tálba is, majd kis téglalap vagy kockaformákra is vághatjuk.

– Ha gyerekek is esznek belőle, akkor ne készítsük túl erősre a kávét.

Exit mobile version