Mire jó még az eszpresszó? – tuti receptek

nlc | 2012. December 22.
Itt a hideg, ilyenkor esik a legjobban egy csésze erős, aromás, forró eszpresszó. Csakhogy a napi kedvenc sokoldalúan felhasználható, akár valamilyen megspékelt italra, akár finom desszertre vágyunk. Receptválogatásunk akkor is jól jöhet, ha kávégépedben egy-két adaggal többet főztél – mutatjuk, hogy kerekíts a maradék kávéból igazi finomságot!

Fűszeres kávé

Hozzávalók:

  • 1 rúd fahéj
  • 4 db szegfűszeg
  • 2 késhegynyi (őrölt virág) szerecsendió
  • 40 g barnacukor
  • 4 evőkanál amaretto likőr
  • 4 csésze (forró) kávé
  • késhegynyi kardamon
  • 2 db füge
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A mandulalikőrt öntsük egy kisebb, lapos csészébe, hogy majd ebben áztassuk kb. 15 percig a megmosott és félbevágott fügéket. Mialatt a fügék átveszik a likőr aromáját, a kávét a fahéjjal, a szegfűszeggel, a kardamommal, a szerecsendió-virággal és a cukorral egy edényben forrósítsuk fel, majd hagyjuk öt percig állni. Ha ez kész, szűrjük poharakba (kb. 4 adag lesz) a fűszeres kávét, a maradék amarettót pedig öntsük hozzá. Végül a mandulás fügéket szúrjuk a fahéjrúdra, tegyük a poharak peremére – isteni lesz a látvány is!

 

Mokkakrémes linzerkocka

Tészta:

  • 15 dkg liszt
  • 1 db tojássárgája
  • 1/3 tasak sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin

Krém:

  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg margarin
  • 1 evőkanál (0,5 dl forró tejben) instant kávé
  • 1 evőkanál (elhagyható) kávélikőr

Díszítés:

  • 1 evőkanál olaj
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • néhány szem kávébab
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tészta hozzávalóit a tojás kivételével egy tálban elmorzsoljuk, majd a sárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőben fél órán át pihentetjük. Lisztezett deszkán a tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és kb. 4×4 centiméteres, szögletes kiszúróval kiszaggatjuk vagy késsel ugyanekkorára feldaraboljuk. 180 fokos sütőbe téve sütőpapíron aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, legyen a tepsiben a lapocskák között legalább 1 cm, nehogy összesüljenek. Ha kihűltek a lapok, a felét a gőz fölött olajjal felolvasztott fehér csokoládéba mártjuk. A kávészemeket még a csokoládé dermedése előtt tegyük a lapocskákra. A krémhez a kávéport feloldjuk a forró tejben, majd a porcukrot és a likőrt is hozzátesszük, és ezt a keveréket adjuk a puha margarinhoz. Robotgéppel jól kihabosítjuk. A krémet nyomózsákba töltjük, a sima lapocskákra 4 kis halmot nyomunk, majd egy fehér csokis lapocskával betakarjuk. Betöltés után hűtőbe tesszük dermedni.

 

 

Kávés keksz

Hozzávalók:

  • 27 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 20 dkg margarin
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 5 dkg (vagy darált mandula vagy dió) szeletelt mandula
  • 1 evőkanál (0,5 dl forró vízben feloldva) instant kávé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A margarint a cukorral és a tojásokkal kihabosítjuk, a lisztet, a kakaóport, a sót, a darált mandulát vagy diót a szódabikarbónával egy tálban elkeverjük, majd a tojásos masszába forgatjuk, végül a feloldott instant kávét is hozzákeverjük. A tésztából kis halmokat teszünk nyomózsákból vagy kiskanállal egy sütőpapírral bélelt tepsire, kellő távolságra egymástól, mert terülni fognak. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, majd a papíron hagyjuk kihűlni.

 

Narancsos kávé

Hozzávalók:

  • 40 g cukor
  • 1 db narancs
  • 4 evőkanál narancslikőr
  • 3 csésze (forró, eszpresszó) kávé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

Az egyik narancsot vékonyan hámozzuk meg úgy, hogy a héja spirál alakú legyen, majd nyomkodjuk ki a levét. A másik narancsot vastagon hámozzuk meg, majd szeleteljük fel. Verjük a tejszínt kemény habbá, a narancslevet, a cukrot és a narancslikőrt tegyük a csészékbe, majd öntsük fel az egészet a forró kávéval, és díszítsük a tetejét tejszínhabbal. Az elkészült finomságot narancsszeletekkel és -karikákkal díszíthetjük, négy csésze lesz.

 

 

Exit mobile version