Legyél sajtmester: receptek házi sajthoz

Vrábel Krisztina | 2013. Március 08.
Olyan büszkévé teszi az embert, ha valami igazi házi, saját készítésű fogást tud feltálalni. A házi sajt ráadásul külön boldogság, ugyanis nemcsak egyszerű elkészíteni, de csak rajtunk múlik, hogyan variáljuk.

Újhagymás tehéngomolya

Hozzávalók:

  • 8 dkg só
  • 0,5 dl (10 %-os) ecet
  • 2 l (házi) tej
  • 5-6 szál újhagyma
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tejet elkeverjük a sóval, takaréklángon, folyamatos kevergetés mellett 

20 percig melegítjük, forrnia nem szabad. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne az ecetet, majd 20-25 percig állni hagyjuk, ekkor túrósodni kezd a tej. Konyharuhával vagy nagyméretű steril gézlappal kibélelünk egy nagy szűrőt, óvatosan beleöntjük a túrósodott tejet, nagyon óvatosan kinyomkodjuk a savót. A megpucolt újhagymát apróra daraboljuk, elkeverjük a túrómasszával. A konyharuha széleit összekötjük, átszúrunk rajta egy fakanalat, majd az egészet úgy támasztjuk meg egy tálban, hogy az alja ne érjen a tál aljához. 2-3 napon keresztül hagyjuk magától csöpögni hűvös helyen, időnként leöntjük alóla a lecsöpögött savót. A savót kelt tészták készítésénél felhasználhatjuk.  

155 kcal/adag (8 adag esetén)

Tejszínes-fokhagymás krémsajt

Hozzávalók:

  • 3 csapott kávéskanál só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 50 dkg natúr joghurt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tejszínt elkeverjük a joghurttal. A fokhagymát egészen apróra zúzzuk, a tejszín és a joghurt keverékéhez adjuk, megsózzuk. Egy mély tálat kibélelünk konyharuhával (tehetjük először szűrőbe), és beleöntjük a joghurtot. Szorosan összekötjük a konyharuha széleit, a csomónál átszúrunk rajta egy fakanalat, majd a fakanalat egy tál szélére rakjuk úgy, hogy a rajta lógó gömböc alja ne érjen a tál aljába. Hűtőbe tesszük csöpögni, és másfél nap után nagyjából 20 dkg kenhető krémsajtot kapunk. 

Tipp 

A natúr krémsajtot erre a célra rendszeresített tüllön vagy más finom szövésű anyagon keresztül szűrhetjük, csöpögtethetjük.

 

 

Újhagymás gomolyával töltött sült ravioli

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • pár csipet só
  • 3 db tojás
  • sütéshez olaj
  • 10 dkg (házi) gomolya
Kategóriafőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a tojásokkal és 1 teáskanál sóval. Kemény, homogén tésztává gyúrjuk, 30 percig pihentetjük, majd tésztagéppel vagy sodrófával lapokká nyújtjuk. Lisztezett felületen derelye- (ravioli) szaggató egyik oldalával köröket formázunk a tésztából, minden tésztakörre helyezünk egy-egy kis darabka sajtot, és a forma másik oldalával összenyomjuk. Ha nincs ilyen formázónk, pogácsaszaggatóval formázunk köröket, ezeket kézzel hajtogatjuk össze, majd a széleit erőteljesen összenyomkodjuk. Bő, forró olajban oldalanként 10-15 mp alatt készre sütjük 
a töltött tésztákat, és azonnal tálaljuk. 

380 kcal/adag

 

Házi tagliatelle krémsajtos mártással

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg (főtt) füstölt sonka
  • 5 dkg rukkola
  • 20 dkg krémsajt
  • 20 dkg zöldborsó
  • pár csepp olívaolaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 db tojás
  • pár csipet + ízesítéshez só
  • kis csokor snidling
Kategóriaebéd
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a tojásokkal és 1 teáskanál sóval. Kemény tésztává gyúrjuk, 30 percig pihentetjük, tésztagéppel lapokká nyújtjuk, majd szélesmetélt-fejjel felcsíkozzuk. Tésztagép nélkül: lisztezett felületen sodrófával egészen vékonyra kinyújtjuk a tésztát (több részletben könnyebb), és késsel a kívánt vastagságúra csíkozzuk fel. A kockákra vágott sonkát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldborsót és az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, néhány perc alatt puhára pároljuk a borsót. Elkeverjük benne a krémsajtot, újra sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, elkeverjük benne az aprított snidlinget. A tésztát lobogó, sós vízben kb. 2-3 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, elkeverjük a krémsajtos feltéttel. Tálaláskor rukkolát szórunk a tésztára.

 

 

640 kcal/adag

Exit mobile version