A legfinomabb sós kalácsok

Nők Lapja Konyha | 2013. Március 22.
Nincsen húsvét kalács nélkül. Most olyan variációkat mutatunk, amelyek merészebbek a hagyományos fonott kalácsnál. Vigyázat, a baconös-tojáskrémes függőséget okoz.

Juhtúrós köményes ostorok

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 55 dkg liszt
  • 10 dkg juhtúró
  • 7 dkg margarin
  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,5 dl víz
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 1 db, kenéshez tojás
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • szóráshoz kömény
Kategóriadesszert
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A langyos tejben elkeverjük a vizet, az élesztőt, a cukrot és 1 evőkanál lisztet, hagyjuk felfutni. A juhtúrót és a sót a liszttel elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját, a puha margarint és a felfuttatott élesztőt hozzáadva tésztává dagasztjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd újra átgyúrjuk, ismét megkelesztjük 15-20 perc alatt. Lisztezett deszkán 8 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyik darabot kb. 40 cm hosszú hengerré sodorjuk úgy, hogy a két végét elvékonyítjuk. Félbehajtjuk, az így kapott két szálat összesodorjuk, majd a végüket összecsippentjük, hogy sütéskor ne jöjjön szét a fonat. A felvert tojással megkenjük, egész köménnyel megszórjuk. További 15-20 percig kelesztjük, majd 170 °C-os sütőben szép barnára sütjük. 

Burgonyás fokhagymás koszorú

Hozzávalók 14-16 szelethez:

  • 40 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 db, kenéshez tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 35 dkg burgonya
  • 5 + 5 dkg margarin
Kategóriadesszert
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, kockázzuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Egy serpenyőben 5 dkg margarinon megpirítjuk az aprított fokhagymát, és átforgatjuk rajta a főtt burgonyát, közben kissé összetörjük. A langyos tejhez adjuk a cukrot, 1 evőkanál lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. A fokhagymás burgonyát elmorzsoljuk a sóval elkevert liszttel, majd a maradék 5 dkg margarint és a felfuttatott élesztőt is hozzáadva kidagasztjuk. A tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán kb. 60 cm hosszú hengert sodrunk belőle. Koszorút formálunk úgy, hogy a két végét összedolgozzuk a kezünkkel, így sütés közben nem nyílik szét. 
Megkenjük a felvert tojással, megszurkáljuk, ismét kelesztjük 15-20 percet. 180 °C-os sütőben szép világosbarnára sütjük. Sütés előtt a tetejét megszórhatjuk burgonyapehellyel.

Baconos tojáskrémes kalács

Hozzávalók 12-16 szelethez:

  • 40 dkg finomliszt + 10 dkg rétes liszt
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. só
  • 2 (+ 1 a kenéshez) tojás
  • 15 dkg bacon
  • 2,5 dl víz
  • 3 dkg élesztő
  • 8 dkg margarin

Töltelék:

  • 2 ek. liszt
  • ízlés szerint só
  • 2-3 ek. tejföl
  • 6-8 (főtt) tojás
  • ízlés szerint őrölt bors
  • ízlés szerint mustár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A margarint serpenyőben felolvasztjuk, megpirítjuk rajta az aprított bacont, majd hagyjuk langyosra hűlni. A langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot, 1 evőkanál lisztet, hagyjuk felfutni. 
A sót a liszthez keverjük, beletesszük a bacont (a zsiradékkal együtt), majd a tojást és a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, és tésztává dagasztjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag, tepsi hosszúságú téglalapra nyújtjuk. A töltelékhez a főtt tojásokat apró kockára vágjuk, majd a többi hozzávalóval kikeverjük. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, majd szorosan feltekerjük a hosszabbik oldaláról indulva, és megkenjük a felvert tojással. A kalácsot megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben. 15-20 percig langyos helyen kelesztjük, majd 180 °C-os sütőben 20 percig, végül pedig 160 °C-on 15-20 percig sütjük.

 

 

A tartalomból

– A tavasz legjobb süteményei
– Szuper ételek zúzából
– Süssünk római tálban!

Exit mobile version