Ostyalap – mit süssek belőle?

nlc | 2013. Március 27.
Sokszor tanácstalanul nézegetjük a boltok polcain, mihez is kezdhetnénk néhány ostyalappal? Hát mondjuk nagyon finom, mutatós házi finomságokat is alkothatunk belőle. Ehhez adunk egy kis segítséget 3 isteni recept társaságában!

Mogyorókrémes ostyaszelet  
 
Hozzávalók:

• 1 csomag ostyatortalap
• 4 tojás sárgája
• 10 dkg cukor
• 5 dkg darált mogyoró
• 20 dkg vaj vagy margarin
• 10 dkg étcsokoládé

A krémhez vízgőz felett keverjük krémesre a tojások sárgáját a cukorral, majd adjuk hozzá az ugyancsak vízgőz felett megolvasztott csokoládét, legvégül a darált mogyorót. Amikor a massza langyosra hűlt, keverjük bele a vajat, és tegyük a hűtőbe egy kis időre, hogy a krém jól lehűljön.
Az ostyalapokat vizes kézzel simítsuk át, így hamarabb puhul, és kenjük meg a krémmel. 4-5 réteg ostyát kenjünk meg úgy, hogy a tetejére is jusson a krémből. Egy éjszakára tegyük a hűtőbe, és másnap szeleteljük fel.

Házikó

Hozzávalók:

• 1 csomag ostyatortalap
• 2 tojás sárgája
• 4 dl tej
• 1 csomag vaníliás pudingpor
• kb. 15 dkg porcukor
• 10 dkg margarin
• 1,5 dl habtejszín (lehetőleg cukrászhab)
• 2 evőkanál instant zselatinfix
• 1 csomag babapiskóta
• 1 dl főzött kávé

Készítsük el a krémet: Tegyük a tejet a tűzre és langyosítsuk meg, közben a tojások sárgáját keverjük össze a porcukorral és a pudingporral. Elegyítsük össze a tejjel és gyakori kevergetés mellett főzzünk belőle sűrű krémet. Amikor langyosra hűlt, adjuk hozzá a margarint. A habtejszínt a zselatinfix hozzáadásával verjük fel kemény habbá, és forgassuk össze a vaníliakrémmel. Hűtőszekrényben pihentessük.

Amikor jól lehűlt a krém, építsük fel a házikót: Egy ostyalapot kenjünk meg vékonyan krémmel középen, széleit hagyjuk 1-1 centire szabadon. Helyezzünk a krémre kávéba forgatott babapiskótát, három sorban. Az ostyalap felesleges széleit, ahova nem jutott babapiskóta és krém, vágjuk le. Tegyünk erre ismét krémet, majd újabb réteg kávéba forgatott babapiskótát, de ezúttal már csak két sorban. Erre ismét krém és egy sor babapiskóta kerüljön. Krémmel simítsuk el az oldalát és a tetejét, majd fedjük be az oldalát ostyalappal. A felesleges részeit vágjuk le, közben a kezünkkel nyugodtan igazítsuk, formázzuk. Tálalás előtt tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe, és úgy szeleteljük fel.

Ostyás kókuszos krémes

Hozzávalók:

• 2-3 darab ostyalap
• 4 db tojás
• 10 dkg cukor
• 1 evőkanál liszt
• 2 evőkanál kakaópor
• 5 dkg kókuszreszelék

A krémhez:
• 6 evőkanál cukor
• 2 csomag vaníliás pudingpor
• 5 dl tej
• 15 dkg vaj

A mázhoz:
• 10 dkg csokoládé
• 1 evőkanál olaj
• kókuszreszelék a tetejére

Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket, közben keverjük hozzá a cukrot. Amikor kemény a hab, lazán forgassuk bele a lisztet, a kakaóport és a kókuszreszeléket.
Fektessünk egy tepsibe egy ostyalapot (nekem még egy negyed csík is melléfért), és kenjük rá a masszát. Alacsony hőmérsékleten, kb. 170 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
A krémhez a tojások sárgáját kikeverjük a pudingporral és a cukorral, majd a tejjel együtt főzünk belőle sűrű krémet. Amikor kihűlt, keverjük hozzá a vajat. Kenjük a krémet a kókuszos lapra, majd fedjük be ostyalappal.
Kevés víz és olaj hozzáadásával olvasszuk meg a csokoládét, és simítsuk rá a sütemény tetejére. Néhány órára tegyük be a hűtőbe dermedni.

A tökéletes macaron receptjét keresed? Megtalálod a Nők Lapja Café Válaszkereső oldalán!

Exit mobile version