Gyors vacsorák: tökéletes quiche-ek

Francsics Annamária | 2013. Április 18.
A sós torták nemcsak egyszerűek, de mutatósak és nem utolsósorban mindenkit levesznek a lábukról. Most ezekből mutatunk.

Quiche-alaptészta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 3-4 evőkanál (jéghideg) víz
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sóval elkevert liszttel morzsoljuk el a kis darabokra vágott hideg vajat/margarint. Adjuk hozzá a tojássárgáját és apránként a hideg vizet. Gyorsan gyúrjuk ruganyos állagú tésztává. Amíg előkészítjük a quiche többi hozzávalóját, tegyük a hűtőbe, legalább fél órára.

Cukkinis-sajtos torta

Alaptészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 3-4 evőkanál víz

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 evőkanál liszt
  • 10 dkg (reszelt) gouda
  • 2 dl főzőtejszín
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 5 szelet bacon
  • 4 db tojás
  • ízesítéshez só
  • 2 db salátacukkini
Kategóriaebéd
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hűtőből kivett tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, a nyújtófára tekerve helyezzük egy linzertortaformába. Igazítsuk úgy, hogy legyen legalább 1 cm magas pereme. Szurkáljuk meg a tésztát villával, terítsünk rá sütőpapírt, majd szórjunk bele lencsét vagy babot, így nem púposodik fel a tészta sütéskor. (Ez a lépés elhagyható.) 180 °C-os sütőben süssük elő kb. 15 perc alatt. Míg sül a tészta, a tojásokat verjük fel, ízesítsük sóval, borssal és a kakukkfűvel. Adjuk hozzá a tej és tejszín keverékét, valamint a reszelt sajtot. A cukkinit mossuk meg, zöldségszeletelővel vagy éles késsel hosszában vágjunk nagyon vékony szeleteket belőle. Az elősütött tésztába öntsük bele a tojásos keveréket, helyezzük el benne a bacon- és a cukkiniszeleteket. Tegyük forró sütőbe, süssük további 30 percig.

Sonkás-burgonyás-brokkolis rakott torta

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 15 dkg gouda
  • 2 dl főzőtejszín
  • 70 dkg burgonya
  • 20 dkg brokkoli
  • ízesítéshez őrölt bors
  • forma kikenéshez vaj
  • 6 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg füstölt sonka
Kategóriavacsora
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő, vajazzunk ki egy kapcsos tortaformát, az alját csomagoljuk fóliába, nehogy kifolyjon a belé kerülő anyag. A tojásokat verjük fel, fűszerezzük sóval és borssal, adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt is. A burgonyákat tisztítsuk meg, mandolinnal vagy éles késsel szeljük nagyon vékonyra. A rózsáira szedett brokkolit sós vízben főzzük roppanósra. Rakjunk annyi szelet burgonyát a tortaformába, hogy bőven fedjék egymást. Kicsit sózzuk, majd rendezzünk el rajta egy rétegben néhány brokkolirózsát és pár szelet sonkát. Öntsünk rá a tojásos keverékből, és addig rétegezzük a hozzávalókat, míg el nem fogynak. Fóliával takarjuk le a tetejét, és forró sütőben süssük 30 percet. Vegyük le a fóliát, szórjuk rá a reszelt sajtot, és süssük addig, míg megpirul a teteje. A sütőből kivéve néhány percet pihentessük, majd mikor langyos, éles késsel válasszuk el az oldalát a formától. Óvatosan szedjük ki a tortát, szeletekre vágva kínáljuk.

Erdei gombás-hagymás quiche

Alaptészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 3-4 evőkanál víz

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 4 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1,5 dl tej
  • 2 evőkanál petrezselyem
  • 1 evőkanál vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 dl főzőtejszín
  • 40 dkg erdei gomba
Kategóriavacsora
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hűtőből kivett tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, a nyújtófára tekerve helyezzük egy linzertortaformába. Igazítsuk úgy, hogy legyen legalább 1 cm magas pereme. Szurkáljuk meg a tésztát villával, terítsünk rá sütőpapírt, majd szórjunk bele lencsét vagy babot, így nem púposodik fel a tészta sütéskor. (Ez a lépés elhagyható.) 180 °C-os sütőben süssük elő kb. 15 perc alatt. Míg sül a tészta, olvasszuk meg a vajat, dinszteljük meg rajta az aprított hagymát és a felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, a legvégén adjuk hozzá a petrezselymet. A tojásokat verjük fel, fűszerezzük sóval, borssal, keverjük hozzá a tej és tejszín keverékét. Öntsük az elősütött tortaformába, majd kanalazzuk a tetejére a hagymás gombát. Forró sütőben süssük még 30 percet. Langyosan tálaljuk.

Kecskesajtos burgonyatorta

Hozzávalók 4 személyre:

  • kevéske (formához) liszt
  • 10 dkg krémsajt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 csokor újhagyma
  • 60 dkg burgonya
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 5 dkg vaj
  • 5 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • ízesítéshez só
  • 10 dkg kecskesajt
Kategóriavacsora
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Egy kapcsos tortaformát vajazzunk ki és szórjunk meg kevés liszttel. A burgonyát tisztítsuk meg, nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Sózzuk, majd hagyjuk állni néhány percet. Amikor levet eresztett, nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd keverjünk hozzá egy felvert tojást, a puha vajat, sózzuk, borsozzuk. Alaposan keverjük össze, majd nyomkodjuk a  tortaforma aljára és oldalára a burgonyát (egy üvegpohár segítségével egyenletesen szét tudjuk teríteni). Forró sütőben 20 percig süssük. A szoba-hőmérsékletű kecskesajtot és krémsajtot keverjük csomómentesre, adjuk hozzá a felvert 4 tojást, a tejfölt és a tejszínt. Enyhén sózzuk (a kecskesajt is sós), borsozzuk, és öntsük az elősütött burgonyás alapba. Szórjuk meg a karikára vágott újhagymával, majd süssük további 30-35 percig.

A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg! Fizess elő rá te is!

Exit mobile version