Limara péksége: a legjobb kelt tésztás csigák

nlc | 2013. Október 02.
Mit díjazunk a sütikben? Az ízt és a formát. Megmutatjuk a kettő tökéletes metszetét.

Tepertős-szilvás csiga

Hozzávalók:

  • 350 g liszt
  • 150 g natúr joghurt
  • 2 dkg (friss) élesztő
  • 1,5 dl víz
  • 3 evőkanál fehérbor
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 db tojás
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 150 g teljes kiőrlésű tönköly liszt

Töltelék:

  • 1 üveg szilvalekvár
  • 30 dkg (darált) tepertő
Kategóriadesszert
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

Tálba mérjük a liszteket, a sót és a cukrot, majd egy habverővel alaposan összekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, öntjük a bort, a joghurtot, az olajat és a víz nagy részét. Belemorzsoljuk az élesztőt és dagasztani kezdjük. Amikor nagyjából összeállt egy gombóccá, kitesszük a deszkára és alaposan meggyúrjuk. A teljeskiőrlésű tönkölytől eleinte ragadni fog,  csak óvatosan lisztezzük! A bedagasztott tésztát visszatesszük a tálba, letakarjuk és kb. 45 percre hűtőbe tesszük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk és vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a tepertőkrém kb. kétharmadával és hajtogatjuk. Ehhez először gondolatban három részre osztjuk a tésztát. A jobb szélső részt a középsőre hajtjuk, majd annak a tetejére a bal szélsőt. Az így kapott keskeny, hosszú tésztacsíkot is megkenjük a kimaradt tepertőkrémmel, és ismét hajtogatjuk. A tészta alsó és felső felét is visszahajtjuk a közepéig, végül középen hajtjuk ketté, pont mint egy könyvet. A tésztát becsomagoljuk és hűtőbe tesszük kb. 45-50 percre. Ezalatt két nagyobb sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral. Ismét elővesszük és lisztezett deszkán kb. 30-35 centiméter széles, 2 mm vastag csíkot nyújtunk belőle. Megkenjük szilvalekvárral és feltekerjük mint a bejglit. Egy éles késsel kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és egymástól kb. 3 cm távolságra a sütőlemezre fektetjük. Letakarjuk egy fóliával és kb. 45 percig kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, légkeverésre és a csigákat kb. 16-18 perc alatt megsütjük.

 

Fokhagymás – sajtos csigák

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 1,2 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 1,5 dl víz
  • 2 dkg (friss) élesztő

Töltelék:

  • 1 fej fokhagyma
  • 20-25 dkg reszelt sajt
  • 3-4 evőkanál kacsazsír
Kategóriadesszert
Elkészítési idő110 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A fokhagyma külső, száraz héját lefejtjük, majd a tetejét levágjuk. Egy fóliára tesszük, megkenjük kevés kacsazsírral, teszünk mellé egy ág rozmaringot vagy kakukkfüvet és becsomagoljuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 30 perc alatt puhára sütjük. A vajat betesszük a fagyasztóba. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és a cukorral. Kimérjük a tejet és a vizet, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a folyadékot és ide ütjük a tojást. Dagasztani kezdjük. Amikor összeállt egy gombóccá kitesszük a deszkára és alaposan összegyúrjuk. Visszatesszük a tálba, letakarjuk és kb. 45 percre hidegre tesszük. Ezután enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Elővesszük a vajat és a nagy lyukú sajtreszelőn a kétharmadát a tésztára reszeljük. Szimplán hajtogatjuk. Jobb szélét a középsőre, majd a bal szélét annak a tetejére. A maradék vajat is ráreszeljük, majd duplán hajtogatjuk. A felső szélét lehajtjuk a közepéig, majd az alsó szélét is a közepéig, végül kettéhajtjuk. Becsomagoljuk és hűtőbe tesszük kb. egy órára. Ezután egy kb. 30-35 cm széles, 2 mm vastag csíkot nyújtunk belőle. A megsült fokhagymából kiszedjük a gerezdeket, villával összenyomkodjuk és elkeverjük 2-3 evőkanál kacsazsírral. Rákenjük a tésztára. Vastagon megszórjuk reszelt sajttal és feltekerjük mint a bejglit. Éles késel kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és egymástól kb. 2-3 cm távolságra sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük. Kb. 30 percig kelesztjük, ezalatt a sütőt 200 fokra, légkeverésre állítjuk. A megkelt csigákat 18-20 perc alatt megsütjük.  

Zserbócsiga

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1,2 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 1,5 dl víz
  • 2 dkg (friss) élesztő

Töltelék:

  • 4-5 evőkanál cukor
  • 2 db tojásfehérje
  • 20 dkg darált dió
  • 1 db citrom reszelt héja
  • fél üveg sárgabaracklekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

 

A vajat betesszük a fagyasztóba. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és a cukorral. Kimérjük a tejet és a vizet, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a folyadékot és a tojások sárgáját. Dagasztani kezdjük. Amikor összeállt egy gombóccá kitesszük a deszkára és alaposan összegyúrjuk. Visszatesszük a tálba, letakarjuk és kb. 45 percre hidegre tesszük. Ezután enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Elővesszük a vajat és a nagy lyukú sajtreszelőn a kétharmadát a tésztára reszeljük. Szimplán hajtogatjuk. Jobb szélét a középsőre, majd a bal szélét annak a tetejére. A maradék vajat is ráreszeljük, majd duplán hajtogatjuk. A felső szélét lehajtjuk a közepéig, majd az alsó szélét is a közepéig, végül kettéhajtjuk. Becsomagoljuk és hűtőbe tesszük kb. egy órára. Ezután egy kb. 30-35 cm széles, 2 mm vastag csíkot nyújtunk belőle. Megkenjük a baracklekvárral. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben több részletben hozzáadjuk a cukrot. Végül óvatosan beleforgatjuk az őrölt diót és a citrom héját is. A dióhabot a lekvár tetejére kenjük. Feltekerjük mint a bejglit és éles késsel 2 ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral kibélelünk két nagy sütőlemezt és a csigákat egymástól kb. 3 cm távolságra lefektetjük. 30 percig hagyjuk kelni, ezalatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra, légkeverésre. A megkelt csigákat kb. 18-20 perc alatt megsütjük.

Exit mobile version