Klasszikus párosok: desszertek kókusszal és citrommal

Kis-Varga Judit / Csak a Puffin | 2013. Október 09.
Vannak olyan nyerő ízpárok, melyekkel nehéz és felesleges is vitatkozni, mert isteniek minden formában, néha még jobbak együtt, mint külön-külön. Elsőként a citrom-kókusz duó került terítékre reggeli kalács, ünnepi torta és gyorsan elkészíthető pohárkrém formájában.

Citromos-kókuszos kalács

Hozzávalók 2 kalácshoz:

  • 500 g liszt
  • 1 tojás
  • 8 dkg vaj
  • 3 ek. cukor
  • 2 dl tej
  • 1 tasak élesztő

Töltelék:

  • 100 g vaj
  • 4 ek. citrom leve
  • 2 citrom reszelt héja
  • 100 g kókuszreszelék

Kenéshez:

  • 1 tojás
Kategóriadesszert
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tejet langyosra melegítjük, a vajat megolvasztjuk. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a krémet: a vajat megolvasztjuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük. Hűvös helyen állni hagyjuk. Ha megkelt a tészta, sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk az egyiket. A téglalapot megkenjük a citromos-kókuszos töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A feltekert rudat hosszában, közepén elvágjuk úgy, hogy a végén  2-4 cm-t egyben hagyunk. A két szárat összefonjuk-tekerjük, majd a kész kalácsot a tepsire helyezzük, és kelni hagyjuk. A tészta másik felével ugyanígy járunk el, majd közvetlenül sütés előtt mindkét kalácsot lekenjük egy felvert tojással, és 25-30 perc alatt pirosra sütjük.  

 

Citromos-kókuszos emeletes torta

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 7 dkg kókuszreszelék
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 350 g natúr joghurt
  • 4 evőkanál citrom leve
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 dl olaj
  • 1 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna

Krém:

  • 3 evőkanál citrom leve
  • 2 dl habtejszín
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 3-4 evőkanál kókuszreszelék
  • 10 dkg krémsajt
  • 5 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat, a joghurtot, a citromlevet és a citrom héját, és kikeverjük. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, kókuszreszelék), majd a két tál tartalmát összekeverjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát a tortaformába öntjük, és sütőbe toljuk 30-35 percre. Tűpróbával teszteljük, ha kész, hűlni hagyjuk. Ha a sütemény teljesen kihűlt, elkészítjük a krémet: a krémsajtot kikeverjük a porcukorral, a citromhéjjal, a citrom levével, a habtejszínt pedig kemény habbá verjük. A két tál tartalmát összekeverjük és a legvégén hozzáadjuk a kókuszreszeléket is. A süteményt félbevágjuk, tortatálra helyezzük az alsólapot, egyenletesen elkenjük rajta a krém felét, majd ráhelyezzük a felső lapot, majd annak a tetején elkenjük a maradék krémet. Tálalásig hűtőbe tesszük.

 

 

Citromos-kókuszos pohárkrém

Hozzávalók kb. 8 adaghoz:

  • 20 dkg tejföl
  • 1 db citrom leve
  • 3 dl habtejszín
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál (elhagyható) kókuszreszelék
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • 8 evőkanál limoncello
  • 20 dkg babapiskóta
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A tejfölt kikeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan összekeverjük a cukros-citromos tejföllel, majd végül hozzákeverjük a kókuszreszeléket is. A babapiskótát kisebb – a tálaló poharaknak megfelelő méretű – darabokra törjük. Egy lapos edénybe öntjük a citrom levét és a limoncellót. A poharak aljára kis adag krémet kanalazunk, majd a limoncellós citromlében pár pillanatra megmártott babapiskóta darabokat a krémre helyezzük, és tovább folytatjuk a rétegezést egészen a pohár tetejéig úgy, hogy legfelül krémmel zárjuk a sort. A kész pohárkrémeket néhány órára hűtőbe tesszük, majd tálaláskor kókuszreszelékkel szórjuk meg.

Exit mobile version