Így készül a házi kürtőskalács

nlc | 2013. Október 16.
A kürtőskalács az egyik legmenőbb fesztivál- és strandcsemege, de az ára sokszor indokolatlanul magas. Bloggerünk, Marmalade megosztja saját, jól bevált receptjét.

Ha van egy remek recepted, akkor otthon is elkészítheted a kürtőskalácsot, majd megforgathatod, kókuszos, diós, vaníliás cukorban. Én legjobban a fahéjasat szeretem, imádom, amint egy-egy vásáron illata belengi az utcát!

A receptet még évekkel ezelőtt Berkenyén tanultam, ahol néhány napig tréningeztünk. Egy  nyolcvanvalahány éves sváb néni készítette akkor, aki még  a recept mellé elmesélte hihetetlen keserédes (és sajnos sokszor tragédiákkal ötvözött) életútját, a háborúról, a kitelepítésekről, az oroszországi száműzetésükről. Nagyon sajnálom, hogy nem volt nálam a diktafonom, jó lett volna megörökíteni az utókornak…

Kürtős kalács

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 1 kg liszt
  • kívülre cukor
  • 2 db tojás
  • 5 dl tej
  • 30 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • kívülre fahéj
  • 4 dkg (friss) élesztő
  • 10 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Na de itt van a recept.

 

 

 

Exit mobile version