Klasszikus párosok: desszertek citrommal és mákkal

Kis-Varga Judit / Csak a Puffin | 2013. November 06.
A citrom és a mák a gasztronómia egyik legmenőbb párosa. Sőt azt is kimondhatjuk, hogy a mák citrom nélkül kicsit talán unalmas is... 3 ellenállhatatlan recept következik.

Citromkrémes máktorta

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:

  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 3 dkg darált mák
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál natúr joghurt
  • 2 evőkanál citrom leve
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 db narancs reszelt héja

A citromkrémhez (ennek a mennyiségnek kb. az ¼-ére lesz szükségünk):

  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 db citrom leve
  • 2 db citrom reszelt héja

A mákos tejszínhabhoz:

  • 1 dl habtejszín
  • 2 evőkanál darált mák
  • 2 evőkanál porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 160 fokra, és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát, amit kivajazunk, kilisztezünk. A vajat megolvasztjuk és habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal, majd hozzáadjuk a narancs- és citromhéjat, a citromlevet és a joghurtot is. Hozzákeverjük a lisztet, a sütőport és a mákot, majd a kész masszát a sütőformába öntjük és 35-40 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a citromkrémet: a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a citromok reszelt héját és kifacsart levét, és közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ha elolvadt, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk az enyhén elhabart tojásokat, és folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon 10-15 perc alatt sima, sűrű krémmé főzzük. Ha elkészült, hűlni hagyjuk. A mákos tejszínhabhoz a darált mákot és a porcukrot összekeverjük, majd a kemény habbá vert tejszínhez adjuk. A kihűlt torta tetejét megkenjük a citromkrémmel (a maradékot félretesszük, és bonbonokhoz, kekszekhez, fagylaltokhoz kínáljuk), majd elegyengetjük rajta a mákos tejszínhabot, és tálalásig hűvös helyen tároljuk.  

Citromos-mákos bonbon

Hozzávalók kb. 20 db bonbonhoz::

  • 20 dkg étcsokoládé

Töltelék:

  • fél db citrom leve
  • 100 g fehér csokoládé
  • 50 ml habtejszín
  • 1 evőkanál citrom reszelt héja
  • 14 dkg darált mák
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A tejszínt egy lábasban alacsony lángon felmelegítjük, beletördeljük a fehér csokoládét és folyamatosan kevergetjük, míg a csoki el nem olvad. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a citromlevet, és végül belekeverjük a darált mákot is. A kész tölteléket félretesszük hűlni. Ha szoba-hőmérsékletűre hűlt, hűtőbe tesszük. Közben előkészítjük a bonbont: az étcsokoládé ⅔ részét egy kis lábasban alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a maradék csokoládét, és kevergetjük, míg el nem olvad. Egy szilikon bonbonforma mélyedéseit kikenjük a csokoládéval, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ha megdermedt, még egyszer kikenjük, hogy ne maradjanak hézagok, és újra hűtőbe tesszük. Ha megdermedt a második vékony csokiréteg is, a töltelékkel megtöltjük a bonbonokat, majd újra megolvasztjuk a maradék étcsokit, a töltelék tetejére adagoljuk, és visszatesszük a formát a hűtőbe. Ha megdermedt a bonbonok talpa is, akkor kipattinthatjuk a formából a kész bonbonokat. Ha nem elég a csokiból itt egy újabb tuti recept.

Citromos mákos guba

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál tojás
  • 4 dl tej
  • 2 db vaj
  • 6 dl tejszín
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 30 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 10 db kifli
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tejet, a tejszínt és a cukrot egy lábasban közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről. A darált mákot elkeverjük a porcukorral, a kifliket felszeleteljük. A tojást a tejes keverékhez adjuk, és hozzákeverjük a reszelt citromhéjat is. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy mélyebb sütőtálat. Egy réteg kiflit az edény aljára sorakoztatunk, bőségesen megszórjuk a mákos-porcukros keverékkel, meglocsoljuk a tejes-tojásos öntettel, majd újabb réteg kifli következik, ismét mák, tejes öntet, és így tovább. A tetejére rámorzsoljuk a vajat, sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Még egy klasszikus páros: citrom és kókusz! Katt a képre a receptekért!

 

 

Exit mobile version