Limara péksége: süssünk saját péksüteményt

Limara | 2013. November 10.
Ha valakinek benne van kezében a házi péksütemény sütésének tudománya, az szuperhősnek számít. Limara abszolút az, de nem irigy, és megosztja a tudását velünk!

Sütőtökös-tökmagos bucik

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 55 dkg liszt
  • 2 tk. só
  • 2 dl víz
  • 4 dkg (friss) élesztő
  • 14 dkg natúr joghurt
  • 10 ek. tökmag
  • 10 dkg (sütve, pürésítve) sütőtök
  • 2 ek. tökmagolaj
Kategóriareggeli
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a joghurtot, az olajat, a sütőtökpürét és a vizet. A tetejére morzsoljuk az élesztőt. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor már összeáll egy gombóccá, kitesszük a deszkára, és ott folytatjuk a munkát. Akkor jó a tészta, ha elválik a deszkától, a felülete szép sima, fényes és hólyagos. Amikor kész, visszatesszük a tálba, letakarjuk, 40-45 percig pihenni hagyjuk.

Enyhén lisztezett felületre borítjuk, és kb. ujjnyi vastag téglalappá igazítjuk. A téglalapot hosszában kettévágjuk. Az így kapott két téglalapot külön-külön hosszában félbehajtjuk. Ha félbehajtás előtt a tészta közepét az ujjunkkal óvatosan lenyomkodjuk, majd a lenyomkodott rész mentén hajtjuk félbe, akkor szebben megtartja a formáját. A félbehajtott tésztákat éles késsel 5-5 darabba vágjuk. 

Kibélelünk sütőpapírral két nagy sütőlemezt. Mindkettőre öt kupac, egyenként 1 evőkanál tökmagot teszünk. A tökmagokra ültetjük a megformázott zsemléket, letakarjuk, és 30 percig pihenni hagyjuk. A sütőt közben előmelegítjük 200 °C-ra, majd a megkelt bucikat alaposan lepermetezzük vízzel, és a forró sütőbe toljuk. Kb. 20 perc alatt sülnek szép pirosra. A zsemléket rácsra szedjük és kihűtjük.

 

Mini sajtos bagettek

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 50 dkg (BL-80) liszt
  • 1 csipet cukor
  • 1,5 teáskanál só
  • 0,5 dl olaj
  • 1,5 dl tej
  • 2 dl víz
  • 2 dkg (friss) élesztő
  • 5 dkg reszelt sajt
Kategóriareggeli
Elkészítési idő150 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, de nem futtatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az élesztős tejet, a vizet és az olajat. Dagasztani kezdjük, ha gombóccá összeállt, kitesszük a deszkára, és addig folytatjuk a dagasztást, míg a tésztánk szép sima, fényes és hólyagos felületű lesz. Visszatesszük a tálba, letakarjuk, 35-40 percig pihenni hagyjuk. Lisztezett felületre borítjuk, és 10 egyforma darabba vágjuk. Gömbölyítjük őket, letakarjuk, és megint pihenni hagyjuk kb. 10-15 percig. 

A megkelt gombócokból hosszú, keskeny csíkot nyújtunk, amit hosszában kettéhajtunk, hogy kb. 7 cm széles legyen. Feltekerjük, sütőpapíros tepsire fektetjük. Kb. 30 percig pihentetjük a kifliket, a sütőt ezalatt előmelegítjük 200 °C-ra. Végül minden kiflinek a tetejére teszünk egy-egy nagy csipet reszelt sajtot. Alaposan lepermetezzük vízzel, majd a forró sütőbe toljuk. Kb. 20 perc alatt sülnek szép pirosra.

 

Császárzsemle

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 70 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. só
  • 2,2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl víz
  • 2 dkg (friss) élesztő
  • 10 ek. szezámmag
Kategóriareggeli
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, de nem futtatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a vizet, az élesztős tejet. Dagasztani kezdjük, közben két-három részletben hozzáadjuk a puha Rama Vajas ízt is. Addig dagasztjuk, míg elválik az edény falától, a felülete szép fényes, hólyagos lesz. Letakarjuk, és 35-40 percig kelesztjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12 egyforma darabba vágjuk, majd a darabokat egyesével gömbölyítjük. Letakarjuk, és 10-15 percig pihentetjük a gombócokat. Egyesével kb. 45 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük, majd laza csomót kötünk minden szálból. A csomó mellett lelógó két tésztavéget visszahajtjuk a csomó közepére. A fenti szálat fentről, a lenti pedig alulról bújtatjuk át.

Kibélelünk két nagy sütőlemezt sütőpapírral, és a megformázott zsemléket egymástól kissé távolabb ráfektetjük. A tepsiket letakarjuk, 30-40 percig pihenni hagyjuk a zsemléket, közben a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A megkelt zsemléket alaposan lepermetezzük vízzel (legjobb egy virágpermetezővel). Megszórjuk szezámmaggal, majd megint lepermetezzük vízzel, így a magok nem fognak leesni.

Kb. 20 perc alatt pirosra sütjük, majd rácson kihűtjük őket.

 

Sonkás-sajtos kiflik

Töltelék:

  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál mustár
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 15 dkg reszelt sajt
  • tetejére tojás
  • tetejére szezámmag
  • 15 dkg füstölt sonka
  • 1 csipet cayenne bors

Tészta::

  • fél dl olaj
  • 3 dl víz
  • 3 dkg élesztő
  • 60 dkg búzaliszt
  • 2 tk. só
  • 2 ek. tejföl
  • 1 db tojás
Kategóriareggeli
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a vizet, a tejfölt, a tojást és az olajat. Rámorzsoljuk az élesztőt, és dagasztani kezdjük a tésztát. Ha gombóccá összeállt, kitesszük a deszkára, és addig folytatjuk a dagasztást, míg szép fényes, sima, hólyagos felületű lesz a tészta. Letakarjuk, 45 percig kelni hagyjuk. Míg kel, elkészítjük a tölteléket. A sonkát ledaráljuk, és elkeverjük a reszelt sajttal, a sóval, a borssal, a Cayenne-borssal, a tejföllel és a mustárral. 

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kettéosztjuk, mindkettőt cipó formára igazítjuk. Egyesével kb. 2 mm vastag, nagy körlapot nyújtunk belőlük, egy pizzavágóval 16-16 cikkre vágjuk. Mindre teszünk egy-egy kanál tölteléket, majd feltekerjük. Sütőpapíros tepsire fektetjük, lekenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a kifliket 18-20 perc alatt szép pirosra sütjük.

 

 


A receptek a Nők Lapja Konyha novemberi számában jelentek meg. Fizess elő rá te is!

 

Exit mobile version