Lazacos, cukkínis metélt hollandi mártásban sütve

Gyermelyi | 2013. November 14.
Imádsz főzőcskézni? Új ízeket, friss kombinációkat, különleges fogásokat kipróbálni? Jól jönne egy izgalmas recept a hétvégi ebédhez? A Gyermelyi isteni ételeket tálal kéthetente szerdánként a Tészta Szerdában.

Ezek a gasztrotrendeket követő, folyamatosan megújuló mini főzőműsorblokkok a kiváló Gyermelyi tészták főszereplésével, a Nők Lapja Cafén jelentkeznek. Az ínycsiklandó salátákat, remek főételeket és bűnözős desszerteket a Gyermelyi neves séfje, Vomberg Frigyes készíti el, a videók végén pedig hasznos főzős tippek várnak. Nézd, és csináld utánunk! Jelmondatunk: fő a kreativitás.  

 

Lazacos, cukkínis metélt hollandi mártásban sütve

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 20 dkg cukkini
  • 4 szelet lazacfilé
  • 4 szák zöldhagyma
  • 20 dkg édeskömény
  • 2 dl alaplé
  • 1 csomag kapor
  • 16 szem (apró) paradicsom
  • 0,5 dl olívaolaj
  • ízlés szerint bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 40 dkg (Gyermelyi 8 tojásos) szélesmetélt

Mártás:

  • 6 szem bors
  • 2 db babérlevél
  • 25 dkg vaj
  • 4 db tojássárgája
  • 4 evőkanál víz
  • ízlés szerint citrom leve
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • ízlés szerint cayenne bors
Kategóriavacsora
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A cukkínit vékony csíkokra, az édesköményt vékony szeletekre vágjuk.

A mártáshoz feltesszük főni a vizet, ecetet, borsot, babérlevelet, és a felére forraljuk. A vajat nagyon lassan megolvasztjuk, hogy szétváljon az írótól.

Olívaolajon megfuttatjuk az édesköményt, majd teszünk hozzá alaplevet és 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a gorombára vágott hagymát, a cukkínit, és ha szükséges, még pici levet. Összepároljuk 3-4 percig. Megszórjuk gorombára vágott kaporral, sóval és félretesszük. Közben bő, forrásban levő sós vízben főzzük a tésztát. Amikor kész, leszűrjük, de nem mossuk le. Amíg a tészta fő, elkészítjük a többi hozzávalót. A halat sózzuk, és kevés olajon, bőrős felén sütjük. Nem túl erős lángon, nehogy a bőre megégjen. Amikor egyharmadig átsült, megfordítjuk, és 1-2 percig sütjük még, majd levesszük. Ha valaki jobban átsütve szereti, lehet tovább sütni. A tojássárgáját fém keverőtálba tesszük, beleszűrjük a kihűlt ecetes vizet, elkeverjük. Nem forrásban levő vízgőzre tesszük a tálat, és folyamatosan krém sűrűségűre keverjük. Majd levesszük a tálat a gőzről, és a langyos, tiszta vajat (alul marad az író) folyamatosan adagolva hozzá belekeverjük. Citromlével és cayanborssal ízesítjük. Aztán forró olívaolajon megsütjük 3-4 perc alatt az apró paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk.

A főtt tésztát összekeverjük a kapros zöldségekkel, tányérra, vagy tálra tesszük.

Rátesszük a halszeletet, köré az apró sült paradicsomokat a levével együtt, majd mártást öntünk rá. Sütőbe tesszük, és grill funkción megpirítjuk pár perc alatt. Tálaljuk, kevés friss kaporral megszórva.

 

Exit mobile version