3 nassolnivaló tévézéshez

nlc | 2013. November 24.
Kevés annál jobb dolog van, mint beülni a karosszékbe egy tál nassolnivalóval és megnézni a kedvenc filmjeinket. Filmeket most kivételesen nem, de nassolnivalókat ajánlunk.

Sárgarépapüré

Hozzávalók:

  • 2 gerezd (reszelve) fokhagyma
  • 2 teáskanál vörösborecet
  • 1 kg (megfőzve, pürésítve) sárgarépa
  • 165 ml olívaolaj
  • 2 cm reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A pürésített répát összekeverjük az olajjal, majd a gyömbérrel és a fokhagymával, majd jöhet bele a vörösborecet és a római kömény. 

Fűszeres sült csirke

Hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • tetszés szerint csirkemell
  • tetszés szerint csirkecomb
  • 1 csomag zsemlemorzsa

Hozzávalók a fűszerkeverékhez:

  • 2 csésze liszt
  • 1 evőkanál zellersó
  • 2 evőkanál fokhagymasó
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 4 evőkanál fűszerpaprika
  • 1/3 evőkanál oregánó
  • 1/2 evőkanál bazsalikom
  • 1/2 evőkanál kakukkfű
  • 1 evőkanál bors
  • 1/3-ad evőkanál só
  • 1 evőkanál száraz mustár
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Így készül:

A csirkedarabokat főzd elő kb. 15-20 percig. 

A csirkehús, a tojás és a zsemlemorzsa kivételével az összes hozzávalót keverd össze alaposan egy közepes méretű tálban. 

Egy másik tálba üsd bele a tojást és villával verd fel!

A csirkedarabkákat forgasd bele először a tojásba, majd a zsemlemorzsába, végül az első lépésben elkészített fűszerkeverékbe! Ha nem tapadna rá elég keverék, akkor forgasd bele megint tojásba és utána jöhet a keverék. 

Melegítsd elő a sütőt 350 fokra! (Vagy ha nincs ilyen magas hőfokod, akkor a legmagasabbra.)

Tedd a bepanírozott csirkedarabokat egy jénai tálba, fedd le alufóliával, és kb. 30 percig süsd a sütőben! Az utolsó 10 percben vedd le róla a fóliát és süsd pirosra!

Tipp:
Az előre bekevert fűszerkeverék maradékát jól zárható edényben el is teheted.

 

Pattogatott kukorica – a nagy klasszikus


Az alaprecept: vajas-sós

Körülbelül 10 dkg kukoricát egy fazékba töltünk, és hozzáadunk 8 dkg vajat. A fedőt rátesszük, közepes lángra rakjuk, majd hallgatózunk. A kukoricaszemek hamarosan pattogni kezdenek. Ha elhal a pattogás, el is készült. Ilyenkor forgassuk át még olvasztott vajjal, sózzuk.

Csilis-vajas

Az alapverzión kívül készíthetünk különféle ízesítésűeket is, bátran kísérletezzünk, hogy mi ízlik a legjobban. Mi mindenképpen akartunk egy csípős verziót is: a csilis-vajasra voksoltunk, ebbe a 10 dkg kukoricán és 8 dkg vajon kívül 1-2 teáskanál csilipor kerül – attól függően, ki mennyire szereti csípősen.

Itt az eljárás annyiban más, hogy a vajat felolvasztjuk, és ezen futtatjuk meg közepes lángon a csiliport. Aztán adjuk hozzá a kukoricát, lefedjük, várunk. Ha a pattogás elhal, félrehúzzuk a lángról, sózzuk, illetve összeforgathatjuk még egy kis olvasztott vajjal.

Szükséges kellékek:

1 darab közepes méretű fazék fedővel, vaj, pattogtatni való kukorica, fűszerek, esetleg karamell vagy csoki az édes verzióhoz.

Exit mobile version