Spórolj Limarával: maradékok új köntösben

nlc | 2013. December 04.
Mindig fáj a szívünk, ha ételt dobunk ki, így van ezzel Limara is, ezért most három recepttel kampányol a maradék újrahasznosítása mellett.

Kenyértölcsérek majonézes salátával töltve

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 2,5 dkg (friss) élesztő
  • 10 dkg tönkölyliszt

Töltelék:

  • pár csipet só
  • ízlés szerint bors
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 db jégsaláta
  • ízlés szerint majonéz
  • kevés chilipor
  • fél db (vagy mangó) ananász
  • ízlés szerint maradék sült hús
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A liszteket tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a tejet és a vizet, csorgatjuk az olajat, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Egy könnyű, sima tésztát dagasztunk.

Letakarjuk és 30-40 percig kelesztjük. A megkelt tésztát 10 egyforma darabba osztjuk, egyesével gömbölyítjük. Letakarjuk, és további 10 percig pihentetjük.

Míg pihennek, elkészítjük a formát, amin sütni fogjuk. Papírtörlő-gurigákat elfelezünk, majd ollóval mindet háromnegyedéig felhasítjuk, az elvágott részt összecsúsztatjuk, azaz egy tölcsért készítünk. Mindet betekerjük egy-egy darab sütőpapírba.

A tésztagombócokat egyesével fél centi vastagra sodorjuk, és az előkészített tölcsérekre tekerjük.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tölcséreket lepermetezzük vízzel, megszórjuk szezám- vagy lenmaggal, megint lepermetezzük, és a forró sütőbe toljuk. 20 perc alatt pirosra sütjük. Míg sülnek, elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat apró kockára vágjuk, és elkeverjük a majonézzel. A kisült tölcsérekből óvatosan kihúzzuk a formát, langyosra hűtjük, és megtöltjük a töltelékkel.

 

Töltött bagett

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • 0,5 dl tej
  • 2 dl víz
  • 2 dkg (friss) élesztő
  • 2 evőkanál ( elhagyható) burgonyapehely
  • 40 dkg kenyérliszt

A töltelék:

  • 2 evőkanál liszt
  • ízlés szerint maradék sült hús
  • pár darab főtt tojás
  • alma
  • reszelt sajt
  • ízlés szerint zöldborsó
  • 2 evőkanál vaj
  • petrezselyemzöld
  • sárgarépa
  • 2 dl tej
  • csemege uborka
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a sóval és a burgonyapehellyel. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tejet és a vizet, az olajat, majd rámorzsoljuk a friss élesztőt is.

Egy könnyű, szép sima, fényes felületű tésztát dagasztunk. Tálba tesszük, letakarjuk és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és három egyforma darabba osztjuk. Egyesével gömbölyítjük, és ismét letakarva további 10-15 percig pihentetjük a cipókat. Végül egyesével megsodorjuk őket, és bagettsütő formába vagy sütőpapíros tepsire fektetjük. Letakarjuk, és ismét kb. 30 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 220 fokra. A bagetteket egy éles késsel vagy pengével hosszanti irányban bemetsszük, és gőzös sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.

 

Melegszendvics kenyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál olaj
  • 2,5 dkg élesztő

Töltelék:

  • pár csipet só
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 10 cm póréhagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1-2 szál kakukkfű
  • ízlés szerint bors
  • 10 dkg bacon
  • 2 evőkanál tejföl
  • tetszés szerint maradék sült hús

Kenés:

  • 5 dkg (olvasztott) vaj
Kategóriaebéd
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

Egyszerű pizzatésztát készítünk. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, a közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a vizet és az olajat, morzsoljuk az élesztőt. Könnyű, kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk.

Kelesztőtálba tesszük és 35-40 percig kelni hagyjuk.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a felaprított pórét és a kisebb kockára vágott kaliforniai paprikát. A bacont is csíkokra vágjuk, és a hagymás keverékhez adjuk. Kevergetve kissé megpirítjuk.

Hozzáadjuk a csíkokra vágott sült vagy főtt húst, tovább kevergetjük. Sózzuk, borsozzuk, kevés kakukkfűvel megszórjuk. Végül hozzáadjuk a két evőkanál tejfölt és a reszelt sajtokat is. A tölteléket langyosra hűtjük.

A közben megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kb. 2 mm vastag téglalapot nyújtunk belőle. Egy pizzavágóval akkora négyzetekre vágjuk, amekkora a formánk szélessége. Minden tésztadarabra teszünk egy-egy kanál tölteléket, majd a négyzeteket háromszögekre félbehajtjuk.

Kivajazunk egy doboz formát ( 30 cm x 11 cm x 7 cm), amiben sütni fogjuk. Keskenyebb végére állítjuk, és a töltelékkel megtöltött tésztát beletesszük. Vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, majd rátesszük a következő töltött háromszöget is. Megint vajazzuk, és megint teszünk rá egy tésztát. Addig folytatjuk, míg a dobozformánk megtelik. Óvatosan a talpára fordítjuk, a tészta tetejére kenjük a maradék vajat, és megszórjuk szezámmaggal.

25-30 percig kelesztjük, ezalatt a sütőt előmelegítjük 190 fokra. Kb. 45 perc alatt sül pirosra. Langyosan tálaljuk.

Exit mobile version