Marcipánnal töltött, aszalt szilvás bejgli

Tefal | 2013. December 19.
Szabó Veronika receptje

Marcipánnal töltött, aszalt szilvás bejgli

Hozzávalók 8 személyre:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 2 evőkanál porcukor

Töltelék:

  • 25 dkg marcipánmassza
  • 15 dkg aszalt szilva
  • 1 dl szilva pálinka
  • 10 dkg cukrozott darált mandula

Kenés:

  • 1 db, elkeverve kevés tejjel tojássárgája
  • 1 db tojásfehérje
Kategóriadesszert
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A tésztához az élesztőt a tejben, egy csipet cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összegyúrom. Nem hagyom kelni, rögtön kinyújtom, kb. 3-4 mm vastagra. 

A töltelékhez az aszalt szilvát előző nap beáztatom a szilvapálinkába, majd ezt a felhasználáskor lecsöpögtetem. A szilvák belsejét megtöltöm marcipánmasszával. A kinyújtott tésztát meghintem enyhén cukrozott darált mandulával, majd elrendezem rajta egyenletesen a töltött szilvákat és feltekerem (közben egy kissé óvatosan megnyomkodom, hogy ne dudorodjanak nagyon a szilvaszemek), egy sávot szabadon hagyok, hogy amikor feltekerem, akkor ez legyen a bejgli talpa. Enyhén kivajazott sütőformába fektetem. A tejjel elkevert tojássárgájával megkenem, először hosszanti irányba, 30 perc eltelte után keresztirányban is lekenem, majd fél órára hűtőbe teszem, pihentetem. Majd megkenem a tojásfehérjével. Ettől lesz szép márványos és fényes a bejgli. Sütés előtt hurkapálcával vagy kötőtűvel koppanásig megszurkálom, hogy a süléskor keletkező gőz szabadon távozni tudjon. Előmelegített sütőbe teszem, 180 fokon 25-30 perc alatt, aranybarnára sütöm.

Exit mobile version