Receptkönyvet adott ki egy budapesti ház lakóközössége

nlc | 2014. Január 01.
A kiadványban a lakók leginkább olyan ételek receptjeit gyűjtötték össze, amelyek valamilyen módon a házhoz is kötődnek.

Receptkönyvet adott ki egy IX. kerületi bérház lakóközössége a Köz-Ház-Tér-Kom egy éven át tartó, közösségfejlesztő civil program lezárásaként. Az AKUT Alapítvány által szervezett és egy Üllői úti házban zajlott program célja az volt, hogy újszerű módon fogjon össze egy együtt élő, azonban egymással kevés kapcsolatot létesítő lakóközösséget.

A közös munka és a közösség összefogásaként született meg a 12 receptet, a házzal és a lakókkal kapcsolatos személyes történeteket, fotókat tartalmazó szakácskönyv Házi receptkönyv címmel. A „hűtemény” névre hallgató, hűtéssel készülő receptet például az egyik fiatal lakó a házba költözése idején tanulta meg, azonban csak a desszert elkészítése után jutott eszébe, hogy hűtője még nincsen, így egyik szomszédja segítségét kellett kérnie, hogy elkészülhessen a sütemény.

A lakókkal folytatott munka során a szakemberek elsősorban egy olyan önszervező és önsegítő csoportot akartak kialakítani a lakóközösségből, amely hatékonyan képes működni a hétköznapi élet különböző színterein.  A több hónapos munka első közös akciója egy házi majális szervezése volt.

Külföldön is alakulnak külső segítséggel ilyen közösségek. Bécsben például a közös képviselők mellett időnként mediátorok is dolgoznak, akik segítenek a házban támadt konfliktusok megoldásában, minden fél számára kedvező kompromisszum kialakításában.

Exit mobile version