Zöldséget az asztalra: 30 perces receptek

Szatmári Feri | 2014. Január 07.
A legújabb őrület a 30 perces vacsora, Jamie és Gordon is nagy híve a gyorsan valami finomat elvnek, persze mi sem maradhatunk ki szórásból. Jöjjön 3 recept.

Kevés olyan zöldség van, amiből ne lehetne krémlevest készíteni. Ez alól a gomba sem kivétel, így most ezzel teszünk egy kísérletet. Ha már unjuk a sütőtököt, de mégis maradnánk a leves vonalon, akkor ne hezitáljunk, készítsük el bátran. Nem gondolom, hogy félni kéne tőle, hiszen annyira egyszerű, szinte észre sem vesszük, hogy főzünk. Forró, illatos és kellőképpen melengető ahhoz, hogy az egyik kedvencünkké váljon. Tejföllel, sajttal, pirított kenyérrel még laktatóbbá tehetjük. Kezdjük? 

Rukkolás gombakrémleves pirított dióval

Hozzávalók 2 főre:

  • fél táskanál só
  • 35 dkg csiperke gomba
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 6 dl alaplé
  • 2-3 evőkanál dió
  • pár gerezd citrom leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • pár csipet őrölt bors
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 marék rukkola
Kategórialeves
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vajat összeolvasztjuk az olívaolajjal és a hagymát üvegesre dinszteljük rajta. Ráreszeljük a fokhagymát, hozzákeverjük a gombát, és pár percig együtt pároljuk. Ezután felengedjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt 10 percig főzzük. Belecsepegtetjük a citromlevet, ráreszelünk egy késhegynyi szerecsendiót, és sózzuk is, ha kell. A rukkolát aprítsuk össze, és tegyük egy olyan edénybe, amiben turmixolhatjuk. Adjunk hozzá egy ek. diót, 2-3 ek. olajat, majd pürésítsük. A felét adjuk a leveshez, és turmixoljuk krémesre. Tálaláskor a maradék dióval és pár csepp rukkolás olajjal ízesítsük. 

 
 

Tudom, tudom! Én se hinném el, ha valaki arról próbálna meggyőzni, hogy a kelbimbó milyen finom. Sokáig én sem voltam vele közelebbi barátságban, de miután egyszer jól elkészítve ettem, megváltozott róla a véleményem. Nem volt kenhető, nem volt túlfőzve, és a színe sem volt furcsa és felismerhetetlen. Picit ress volt, volt íze, és ami még jobb volt, hogy ínycsiklandó illata is. Télen az egyik kedvenc téli zöldségem, mert azon túl, hogy tök egészséges, jó fej is, mert szinte saját magát elkészíti. Érdemes egyszer bevinni a tévé elé, soha többé nem akarunk majd csipszet ropogtatni, ezt garantálom. Köretnek is ragyogó, de önmagában, snacknek is kiváló választás! Party-kelbimbó! Hozzuk divatba!

Currys sült kelbimbó kapros tejföllel

Hozzávalók 2 főre:

  • 1-2 csipet só
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • fél dl olívaolaj
  • negyed citrom leve
  • 1-2 marék dió
  • kis csokor kapor
  • 1 teáskanál currypor
  • 80 dkg kelbimbó
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A kelbimbókat tisztítsuk meg, a külső, szennyezett leveleket távolítsuk el, a talpukat vágjuk le, majd felezzük meg a bimbókat. Az olajat keverjük össze a curryvel és a sóval. A kelbimbókat tegyük egy zacskóba, öntsük rá a fűszeres olajat, és alaposan rázzuk össze. Borítsuk sütőpapírral kibélelt tepsire, fordítsuk vágási felületükkel lefelé, majd süssük kb. 30 percig. Hagyjuk picit hűlni. A tejfölt keverjük ki, adjuk hozzá a finomra aprított kaprot, sózzuk, borsozzuk, és csepegtessünk bele egy kiskanálnyi citromlevet. A sült bimbókat locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal, szórjuk meg a dióval és a petrezselyemzölddel, facsarjunk rá citromlevet, és így fogyasszuk. 

 

Nem vagyok egy nagy ezoterikus guru és azt sem mondanám, hogy a babonák lengik be a mindennapjaimat, az viszont tény, hogy január elsején, újév napján mindig eszem lencsét a leendő gazdagság reményében. Ugyan volt olyan, amikor lusta szakács módjára csak konzervlencsét bontottam, és azt ettem, de ciki vagy sem, úgy éreztem, hogy muszáj, mert ha nem tenném, csóró maradnék. Persze, tudom! Bárcsak ettől függne! De ugyan már, miért ne adnánk neki egy esélyt? Ezen semmi sem múlhat! Ez a főzelék ráadásul nemcsak újévkor finom…

Paradicsomos lencsefőzelék pirított sonkával

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl paradicsomlé
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 kávéskanál mustár
  • 8 dl alaplé
  • 2 szál újhagyma
  • negyed citrom leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 40 dkg beáztatott lencse
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 db babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg füstölt sonka
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre párolom. Ráreszelem a fokhagymát, megszórom a köménnyel, majd hozzákeverem a beáztatott, lecsepegtetett lencsét. Felöntöm az alaplével, beledobom a babért, sózom, borsozom, majd fedő alatt 20-25 percig főzöm. Fele időnél hozzáöntöm a paradicsomlevet és a mustárt, továbbfőzöm. Ha megpuhult, egy merőkanálnyit kiveszek, pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. Kóstolom, ha kell, sózom. Belefacsarom a citromot, rádobom az aprított petrezselyem felét, és összekeverem. Egy serpenyőt felhevítek, pár csepp olajat öntök rá és elkezdem rajta pirítani a sonkát. Ropogósra, aranysárgára sütöm. A végén hozzáadom a hagymát, és 1 percig együtt kevergetem, tálalásnál a főzelék tetejére halmozom. 

Exit mobile version