Újdonság: bálnahúsból főznek sört

nlc | 2014. Január 12.
Természetvédők erkölcstelennek nevezték az italt.

Új, különleges sört dob piacra január végén Izland. Fő alapanyaga nem maláta és komló, hanem bálnahúsliszt.

Az 5,2 százalékos alkoholtartalmú Hvalur nevű sört a Steojar magánfőzde a Hvalur bálnavadász vállalattal együttműködve készíti. Az ital íze elsősorban a téli napfordulóhoz kapcsolódó hagyományos áldozati ünnep, a Thorrablot ételeihez illik – ilyenek tradicionálisan a belsőségek, a birkahere, a fókauszony vagy a birkafej. A Hvalur – gyártója szerint – „egészséges is, hiszen proteinben különösen gazdag, zsírszegény, ugyanakkor cukor hozzáadása nélkül készül”. „Aki ebből iszik, igazi vikinggé válik” – így reklámozzák az italt.

A sörhöz használt húsliszt előállításához a bálnahúsból olajat nyernek. A visszamaradó szilárd anyagot kiszárítják, ledarálják. Ezt a lisztet gyakran állateledelként is értékesítik. A bálnasör csak korlátozott ideig, január 4. és február 22. között és csak Izlandon elérhető, exportálását nem tervezik.

Az állatvédők ugyanakkor kritikával illetik, egyenesen erkölcstelennek nevezik a bálnahúslisztből készült sört. A Whale and Dolphin Conservation környezetvédelmi szervezet élesen kritizálta a Hvalurt, amiért „kétségbeesetten keres új piacot raktáron lévő húsának”, valamint felháborítónak tartja, hogy „egy gyönyörű, érző lényt egy sör egyszerű összetevőjévé degradálnak”.

Exit mobile version