Finom, olcsó, gyors: 3 fogás galuskával

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2014. Január 28.
Lehet-e egyszerűbb és olcsóbb ételt készíteni, mint amit némi liszt, víz és tojás összedolgozásával kapunk? A nokedli vagy más néven galuska leginkább levesbetétként és a paprikás csirke köreteként vált népszerűvé, pedig jól illenek hozzá a sajtok, a zsenge spenót, és friss zöldfűszerek is, akkor meg miért csak a köretként gondoljunk rá?

Zöldségleves kapros galuskával

Leves:

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 kanál olaj
  • 3-4 db sárgarépa
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3 db fehérrépa
  • 1 db zellergumó
  • 1 db pasztinák

Kapros galuska:

  • 15 dkg liszt
  • 1 kiskanál só
  • 1-1,5 dl tej
  • 1 kanál petrezselyemzöld
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kanál kapor
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Daraboljuk fel a zöldségeket, és kevés olajon pirítsuk át. Öntsük fel 1-1,5 liter vízzel. Fűszerezzük zellerlevéllel, petrezselyemmel, és főzzük puhára a zöldségeket.

A galuskához keverjük össze a lisztet a sütőporral, sóval, adjuk hozzá a feldarabolt kaprot és petrezselymet. Öntsük fel annyi tejjel, hogy lágy masszát kapjunk. (maximum 1,5 dl)

Amikor a zöldségek megfőttek, evőkanállal szaggassuk a levesbe a galuskát. Várjuk meg amíg megfő és feljön a leves tetejére. Főzzük még néhány percig, majd tálaljuk.

 

Sváb galuska zöldborsós gombaraguval

Galuska:

  • 50 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 4 db tojás
  • amennyit felvesz a tészta víz

Zöldborsós, gombás raguhoz:

  • 10 dkg szalonna
  • 1 kiskanál oregánó
  • 3-4 fej gomba
  • 1 kiskanál majoranna
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 csokor újhagyma
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Tegyük a lisztet egy tálba, üssük a közepébe a tojásokat, adjunk hozzá egy kevés sót. Morzsoljuk össze, a közepéből indulva a széle felé, mindig a tojáshoz hozzágyúrva egy kevés lisztet. Amikor kezd összeállni a tészta, öntsünk hozzá vizet. Mindig csak egy keveset. Nagyjából 4 deci vizet vesz fel. 

Egy nagy lábosban forraljunk vizet, és szaggassuk bele késsel a hosszúkás galuskát. Csak annyit, amennyi az edénybe belefér.

Amikor a galuskák feljönnek a víz tetejére, szűrővel lapátoljuk át egy másik tálba. Keverjünk hozzá kevés vajat vagy olajat, hogy ne ragadjon össze. Közben főzhetjük a következő adagot.

A raguhoz egy serpenyőbe pirítsuk meg a csíkokra vágott szalonnát, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és a felszeletelt gombát. Pároljuk, öntsünk alá kevés vizet. Tegyük bele a zöldborsót, fűszerezzük majoránnával, oreganóval. Galuskával tálaljuk. A tetejére tehetünk kevés tejfölt, piros paprikát.

Salzburgi galuska

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál liszt
  • 10 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 1 kanál vaj
  • 1 kanál kukoricakeményítő
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tejet forraljuk össze a cukorral, majd dobjuk bele a vajat. Tegyük félre, hűlni.
Az 5 tojás fehérjét a 8 deka cukorral verjük fel nagyon kemény habbá. Óvatosan forgassuk bele 3 tojás sárgáját, majd a lisztet és a kukoricakeményítőt.

Egy jénai tálat kenjünk ki vajjal. Öntsük bele a langyos cukros tejet, majd kanalazzuk a tetejére a tojáshabot.  Forró sütőbe süssük 15 percig. Langyosan tálaljuk. Szórjuk meg porcukorral, és kínáljunk mellé valamilyen szószt. Nagyon jól illik hozzá a gyümölcsös szósz, a vaníliasodó, a csokiöntet is.

Exit mobile version