Bátran nekiállhatsz: 3 gyors, időkímélő fánk

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2014. Február 12.
Farsang egyenlő fánk, otthon mégsem feltétlen állunk neki sütni. Ha eddig az hátráltatott, hogy nem szereted a macerás recepteket, akkor ez a te tereped: egyszerű, gyors fánkvariációkat gyűjtöttünk össze. A kelesztési időt most megspóroltuk, így kevesebb, mint fél óra alatt elkészülnek a fincsi farsangi fánkok.

 

Túrófánk

Hozzávalók (kb. 16 darabhoz):

• 25 dkg túró
• 4 evőkanál cukor
• 10 dkg liszt
• 1 citrom lereszelt héja
• 1 mokkáskanál szódabikarbóna
• 1 tojás
• fahéjas porcukor
• lekvár vagy juharszirup
• olaj a sütéshez

Keverjük össze a túrót a cukorral és a tojással. Reszeljük bele a citrom héját, és dolgozzuk össze a szódabikarbónával elkevert liszttel. Enyhén vizes kézzel formázzunk belőle diónyi méretű gombócokat. Melegítsük fel az olajat, és 3-4 perc alatt süssük ki a fánkokat.
Pihentessük papír törlőkendőn. Szórjuk meg fahéjas porcukorral, lekvárral vagy juharsziruppal. 

Kókuszos amerikai fánk

Hozzávalók (kb. 20 darab):

• 17,5 dkg liszt
• 8 dkg cukor
• 4 evőkanál keserű kakaópor
• 1 evőkanál kókuszreszelék
• 60 ml olaj
• 1 kiskanál szódabikarbóna
• 2 evőkanál fehér borecet
• 1,5 dl langyos víz

 A mázhoz:

• 15 dkg porcukor
• 3-4 evőkanál langyos tej
• kb. 15 dkg kókuszreszelék
• mini amerikai fánksütőforma, vagy minikuglófforma

Keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet a kakaóporral, a kókuszreszelékkel és a cukorral. A szódabikarbónát keverjük el kétkanálnyi fehér borecettel, és amikor már nem bugyborékol, akkor öntsük a liszthez. Fakanállal dolgozzuk össze. Mehet a masszához egy kevés olaj és a víz is.

Kenjük ki olajjal a minikuglófformákat és csak egy ujjnyi magasságban töltsük bele a tésztát. Ez nagyjából egy evőkanálnyi. Nem kell sok belőle, mert nem kuglófokat készítünk. 170 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsülnek. Hagyjuk a formában kihűlni. A porcukrot keverjük össze a langyos tejjel és mártsuk bele a fánkokat, majd hempergessük meg a kókuszreszelékben.

Egyszerű fánkok mákkal, kakaóporral

Hozzávalók:

• 2,5 dl tej
• 15 dkg liszt
• 2 tojás, szétválasztva
• 1 evőkanál cukor
• olaj a sütéshez
• porcukor
• mák vagy kakaópor
• kevés méz

Forraljuk fel a tejet. Keverjük bele a lisztet és vegyük le a tűzről. Nem kell megijedni, ha a tészta nagyon összeállna, a tojások lazítanak majd az állagán. A cukor hozzáadásával verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket. Amikor lehűlt a massza, dolgozzuk bele a tojássárgákat, majd a tojás felvert habját. Kiskanállal szaggassunk galuskaszerű fánkokat a forró olajba és süssük készre.
Még melegen hempergessük meg porcukorral elkevert mákba vagy kakaóporba. Tálaláskor csepegtethetünk rá kevés mézet is.

Exit mobile version