3 bögrésrecept-tipp, ami megkönnyíti a sütést

nlc | 2014. Május 24.
Vasárnap én is sokszor ott állok a hűtő előtt, hogy jó lenne ebéd után valami kis nyalánkság, de az lenne a legjobb, ha gyorsan és egyszerűen el is lehetne készíteni, hogy ne a közös családi együttléttől vegye el az időt. Ilyenkor jó barátaim a bögrés sütik.

Joghurtos teakenyér gyümölccsel, fahéjas morzsatetővel 

Fotó: marmalade.cafeblog.hu
Fotó: marmalade.cafeblog.hu

Hozzávalók:
• 2 tojás
• 1 bögre (250 ml) natúr joghurt
• 1 bögre cukor
• ¼ bögre növényi étolaj
• 1,5 bögre liszt
• 1 kiskanál sütőpor
• 1-2 bögre gyümölcs (málna vagy szeder)

Fahéjas morzsa a tetejére:
• 1 csésze liszt
• fél bögre cukor
• 4 evőkanál vaj
• 1 kiskanál fahéj

Egy öblös tálban fakanállal dolgozd össze a joghurtot, az olajat és a cukrot. Add hozzá egyenként a tojásokat, minden egyes darab után jól átkeverve. Keverd bele a sütőporral elkevert lisztet is. Ezt érdemes háromszori vagy négyszeri adagokban hozzáadni.
Készítsd el a morzsát. Szórd egy robotgépbe a lisztet, a cukrot, a fahéjat, a félkemény vajat, és turmixold morzsásra. Ha nincs robotgéped, akkor ezt kézzel is elvégezheted: egyszerűen morzsold össze a hozzávalókat.
A massza felét öntsd egy vajjal, liszttel kikent, 25 centi hosszú püspökkenyérformába. Szórd meg a gyümölcsökkel, fedd be a maradék masszával, majd a tetejét bőségesen hintsd meg a fahéjas morzsával.
Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd kb. 40 percig.

Variációk: ezt a tésztaalapot a különböző alapanyagok lecserélésével, hozzáadásával nagyon változatossá lehet tenni.
Próbáld ki a gyümölcs elhagyásával a citromos változatot: reszeld bele egy citrom héját és add hozzá a levét. A tetejére szintén citromos-cukros mázat tegyél.
Készítheted mandulásan is, ez esetben a liszt felét cseréld le darált mandulára.

Gyümölcsjoghurtos, bögrés alaptészta

csakapuffin.cafeblog.hu

•    ¾ bögre rétesliszt
•    ¾ bögre finomliszt
•    2 tk. sütőpor
•    1 cs. vaníliás cukor
•    ¾ bögre cukor
•    ½ bögre apróra tört csokoládé
•    ¼ bögre szeletelt mandula
•    1 ½ bögre gyümölcsjoghurt
•    ½ bögre tej
•    ½ bögre olaj
•    1 tojás

Ebbe az alapba szinte bármilyen gyümölcs beletehető, sőt a csokoládé helyett mehet bele fehér csoki, a mandula helyett egy kis durvára tört dió. A variációk sora végtelen. A lényeg az, hogy a kész masszát egy szilikonformába öntöm, megszórom bármilyen gyümölccsel, és a 195 fokon duruzsoló sütőmbe teszem. Nagyjából 40 perc alatt szép színesre sül.

Túrókuglóf

Hozzávalók:
•   25 dkg tehéntúró
•   3 bögre finomliszt
•  egy csomag sütőpor
•  1 bögre kristálycukor
•  2 csomag vaníliás cukor
•  2 tojás
•   fél bögre aszalt szilva és aszalt sárgabarack
•   kevés rum
•  4 ek. tejföl
•  egy narancs reszelt héja
•  1/2 bögre margarin (20-25dkg)

Az aszalt barackot és az aszalt szilvát vágd fel kisebb darabokra, és egy kupaknyi rummal locsold le, majd rövid ideig pihentesd, hogy az ízek elkeveredjenek.

Robotgéppel keverd krémes állagúra a puha margarint a cukorral, a vaníliás cukorral, majd egyenként add hozzá a tojást, mindegyik után robotgéppel átkeverve. Reszeld bele a narancs héját, majd szórd bele a rumba áztatott aszalt gyümölcsöket. Ehhez a művelethez már csak fakanalat használj. Szórd bele a túrót, alaposan dolgozd össze a masszával, majd adagolva add hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Lágyítsd a tésztát 4 evőkanál tejföllel.

Egy kuglófformát kenj ki vajjal és liszttel, öntsd bele a masszát. Előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt elkészül. A formából csak akkor fordítsd ki, amikor a sütemény már kihűlt.

Exit mobile version