Mit főzzek ma vacsira?

nlc | 2014. Május 29.
Különleges ízek együttállása legyen ma este, amiket mégis könnyű összehozni. Igyekeztünk nem macerás recepteket válogatni.

Currys sült kelbimbó kapros tejföllel

Mit főzzek ma vacsira?

Hozzávalók 2 főre:

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A kelbimbókat tisztítsuk meg, a külső, szennyezett leveleket távolítsuk el, a talpukat vágjuk le, majd felezzük meg a bimbókat. Az olajat keverjük össze a curryvel és a sóval. A kelbimbókat tegyük egy zacskóba, öntsük rá a fűszeres olajat, és alaposan rázzuk össze. Borítsuk sütőpapírral kibélelt tepsire, fordítsuk vágási felületükkel lefelé, majd süssük kb. 30 percig. Hagyjuk picit hűlni. A tejfölt keverjük ki, adjuk hozzá a finomra aprított kaprot, sózzuk, borsozzuk, és csepegtessünk bele egy kiskanálnyi citromlevet. A sült bimbókat locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal, szórjuk meg a dióval és a petrezselyemzölddel, facsarjunk rá citromlevet, és így fogyasszuk.

Sonkás-burgonyás-brokkolis rakott torta

Hozzávalók 4 személyre:

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő, vajazzunk ki egy kapcsos tortaformát, az alját csomagoljuk fóliába, nehogy kifolyjon a belé kerülő anyag. A tojásokat verjük fel, fűszerezzük sóval és borssal, adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt is. A burgonyákat tisztítsuk meg, mandolinnal vagy éles késsel szeljük nagyon vékonyra. A rózsáira szedett brokkolit sós vízben főzzük roppanósra. Rakjunk annyi szelet burgonyát a tortaformába, hogy bőven fedjék egymást. Kicsit sózzuk, majd rendezzünk el rajta egy rétegben néhány brokkolirózsát és pár szelet sonkát. Öntsünk rá a tojásos keverékből, és addig rétegezzük a hozzávalókat, míg el nem fogynak. Fóliával takarjuk le a tetejét, és forró sütőben süssük 30 percet. Vegyük le a fóliát, szórjuk rá a reszelt sajtot, és süssük addig, míg megpirul a teteje. A sütőből kivéve néhány percet pihentessük, majd mikor langyos, éles késsel válasszuk el az oldalát a formától. Óvatosan szedjük ki a tortát, szeletekre vágva kínáljuk.

Mákos-meggyes pohárkrém

Hozzávalók:

Elkészítése:

A mascarponét kikeverjük a citromhéjjal és 3 evőkanál meggylével.  A tejszínhez hozzáadjuk a cukrot, és felverjük, majd az egészet összekeverjük a mascarponés tál tartalmával, végül hozzákeverjük a 3 evőkanál darált mákot is. A meggylevet egy tálba öntjük, és előkészítünk egy kiskanalat, amelynek segítségével megmártjuk benne a piskótatallérokat. Poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a desszertünket:  a poharak aljára mákos mascarponekrémet kanalazunk, majd a meggylében pár pillanatra megmártott piskótatallérokat helyezzük rá. Erre ismét 1-2 kanál mákos mascarponekrémet adagolunk, beleszórunk pár szem meggyet, és így haladunk a pohár tetejéig úgy, hogy a tetejére krém kerüljön.  Hűtőbe tesszük néhány órára, majd közvetlenül tálalás előtt meggyszemeket helyezünk a pohárkrémek tetejére.

 

Exit mobile version