Málnával már próbáltad? Három izgalmas variáció limonádéra

Ugrai-Nagy Tünde Az Ízbolygó blog szerzője és a Kerekerdő óvoda vezetője | 2014. Június 21.
A házi limonádé elkészítése nem nagy ördöngösség, nem igényel bonyolult technikai vagy konyhai hátteret, viszont ha nekilátunk, a siker garantált. Csupán arra figyeljünk, hogy ne a cukorszirup, hanem a gyümölcsök adják jórészt az édességét, akkor az egészségünkért is tettünk.

A limonádékészítés egyik alapja a cukorszirup. Ez adja limonádénk édes ízét, ezzel érhetjük el, hogy ne kelljen cukorkristályokat rágcsálni ivás közben.

Így készül a cukorszirup:
Fél kg cukrot egy liter vízzel felforralunk, és hagyjuk feloldódni benne a cukrot, majd a kész szirupot lehűtjük. Ezzel édesítjük a limonádét. Ha inkább kihagynánk a cukrot, akkor használhatunk xilitet, mézet vagy egyéb alternatív édesítőszert is hozzá.

Hogyan variáljuk?
Az alaplimonádéhoz a cukorszirupon kívül csak citrom, ásványvíz vagy szóda és szükség szerint jég kell. Az alaplimonádét aromásíthatjuk fűszernövénnyel (menta, citromfű, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, levendula, stb.), vagy adhatunk hozzá további gyümölcsöket, zöldségeket frissen vagy fagyasztott formában. Nézzünk erre néhány ötletet!

Uborkás–mentás limonádé

Hozzávalók:
1 kígyóuborka
2 citrom leve
1 kis csokor menta
Cukorszirup
Víz/szóda
(Jég)

Az uborkát megmossuk, szárvégeit levágjuk, majd nagyobb darabokra aprítjuk és a mentalevelekkel együtt egy botmixerrel, kevés vízzel leturmixoljuk. Szitán átszűrjük, majd cukorsziruppal ízesítjük, citromlével savanyítjuk. Víz vagy szóda hozzáadásával hígítjuk, és jéggel kínáljuk.

Málna–lime limonádé

Hozzávalók
25 dkg málna
2 lime leve
Cukorszirup
Víz/szóda
(Jég)

A málnákat egy dobozban lefagyasztjuk. A cukorszirupból a poharakba öntünk, vízzel hígítjuk, lime levével savanyítjuk, majd a kész limonádéba szórjuk a fagyasztott málnaszemeket.

Dinnyés–bazsalikomos

Hozzávalók:
1 kg dinnye belső piros, kimagozott része
1 lime leve, citrom
Fél l víz
1 csokor bazsalikom
Cukorszirup
Jég

A dinnyét és a bazsalikomot leturmixoljuk, majd a vízzel hígítjuk. Lime vagy citrom levével és a cukorsziruppal ízesítjük. Sok jéggel kínáljuk.

TIPP: hozzáturmixolhatunk mentát, citromfüvet, de a bátrabbak korianderrel, kakukkfűvel is próbálkozhatnak!

Exit mobile version