Isteni nyári dzsem háromféleképpen

cafeblog/idotetrisz | 2014. Augusztus 11.
Az alábbi dzsemek friss nyári gyümölcsök besűrítésével, hidegen készülnek, mindenféle macera és mesterséges adalékanyag nélkül. Ha jó érettek a gyümölcsök, édesítésre nincs is szükség, a sűrítés munkáját pedig minden esetben egy-egy magféleség végzi el.

Hozzávalók minden esetben:

2 nagyobb, érett őszibarack  (mag nélkül kb. 25 dkg), amit előbb héjastul felaprítottam.

Majd botmixerrel éppen csak meglegyeztem, hogy maradjanak benne nagyobb darab gyümölcsök is.

Utána egy kevés citromlevet facsartam bele, hogy jobban kiemelje a gyümölcs ízét, frissebb legyen az összhatás, no meg hogy ne barnuljon túl sötétre a barack. Ezen a ponton lehet még mézzel édesíteni. Extraként a házi vagy bolti, 100 százalékos őrölt vaníliát ajánlom még bele, elképesztően finom lesz tőle a dzsemünk.

 

Ezek után három különböző módon folytathatjuk, attól függően, hogy milyen magunk van éppen otthon, melyik változat a szimpatikusabb, testhezállóbb.

Chiamaggal

Az azték zsálya magja szuperül fel van szerelve mindenféle jóval (ásványi anyagok, protein, antioxidánsok, omega–3, rostok), ezenkívül kalóriatartalma igen alacsony, és rengeteg nedvességet képes felszívni.

A negyed kiló barackhoz 1-2 kávéskanálnyit adtam, alaposan összekevertem, és hűtőbe tettem. Pár óra múlva érezhetően zselésebb, könnyen kenhető lett a keverék állaga, a kis magok felszívták a nedvességet, és szépen elvegyültek a narancssárga-piros barackmasszában.

A végeredmény tehát egy könnyed állagú, a gyümölcs eredeti ízét semmilyen érezhető formában nem befolyásoló, alacsony kalóriatartalmú, rostdús, dzsemre emlékeztető keverék. Az ízében erőteljesen érződik a friss barack íze, zamata egyszerűen pompás! Chiamagot bioboltokban, vagy Budapesten a Fővám téri Ázsia-boltban vehettek.

Ismerd meg a lenmagos és a útifűmaghéjas változatot is az Időtetrisz blogon!

Exit mobile version